Politica monetara

Trimis la data: 2010-01-24
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_O
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1) Politica monetara, componenta a politicii economice. Instrumente de politica monetara
2) Mecanisme de transmisie a politicii monetare. Eficacitatea politicii monetare.
3) Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei. Evolutie si perspective.
1) Politica monetara. Instrumente de politica monetara
Prin politica monetara se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie, avand ca obiectiv fundamental stabilitatea preturilor, care este in acelasi timp si obiectiv central al politicii economice.
Precizare: alaturi de acest obiectiv, politica economica are si altele la fel de importante cum sunt:

Cursuri similare:

Concluzie: pentru atingerea obiectivului fundamental si a celor specifice trebuie sa se realizeze o interdependenta stransa intre politica monetara si celelalte componente ale politicii economice. Mix-ul cel mai important este intre politica monetara si cea fiscala.
Pentru atingerea acestor obiective, Banca Centrala are la indemana mai multe instrumente pe care le grupam in doua categorii:

a) instrumente directe → sunt reprezentate in principal de masurile intreprinse de Banca Centrala, masuri care afecteaza direct detinatorii si utilizatorii de moneda, inclusiv institutiile financiare. Includem in aceasta categorie plafonarea creditului, stabilirea administrativa a unor rate de dobanzi si controlul asupra cursului de schimb.

b) instrumente indirecte → sunt mai mult instrumente ale pietei, fiind utilizate de Banca Centrala in relatiile sale cu celelalte banci si cu agentii nebancari. prin intermediul lor se urmareste controlul asupra costului si ofertei de moneda centrala
Precizare: prin fiecare din aceste instrumente (directe si indirecte) Banca Centrala urmareste anumite obiective in raport de care le putem regrupa in trei categorii:

- instrumente de politica monetara prin care Banca Centrala furnizeaza lichiditati sau absoarbe excesul de masa monetara din economie
- instrumente care afecteaza direct activele si pasivele bancii
- instrumente prin care realizeaza controlul operatiunilor cu strainatatea
In prima categorie includem:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.