Politica monetara

Trimis la data: 2010-05-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 19
Autor: Corina Bancu
Dimensiune: 104kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica monetara consta in actiunea globala, exercitata prin manevrarea variabilelor monetare, asupra principalelor variabile economice: nivelul preturilor, produsul intern brut, gradul de ocupare a miinii de lucru (rata somajului), soldul balantei de plati externe etc. Aceasta actiune se realizeaza, asadar, prin intermediul variabilelor monetare, adica a unor variabile care sunt ele insele greu de controlat, dar pe care banca centrala isi propune totusi sa le influenteze. Variabilele monetare despre care este vorba sunt: agregatele monetare si ale creditului, rata dobanzii si cursul de schimb. Nivele-tinta stabilite in legatura cu aceste variabile constituie asa-numitele "obiectivele intermediare" ale politicii monetare.
Deoarece aceste "obiective intermediare" sunt destul de diverse, iar capacitatea bancii centrale de a actiona asupra lor este diferita de la un caz la altul, este necesara alegerea, din randul acestora, a unor "obiective operationale", adica a unor variabile monetare pe care banca centrala le poate influenta in mod relativ eficace cu ajutorul instrumentelor de care dispune.

Astfel, "baza monetara exogena" sau rata dobanzii de pe piata interbancara sunt variabile care se afla in mai mare masura sub incidenta actiunii bancii centrale, decat, de exemplu, agregatul monetar M3 sau rata dobanzii la imprumuturile obligatare.
In fine, autoritatile monetare dispun de anumite "instrumente", adica de metode, procedee, tehnici etc., care le permit sa actioneze asupra marimii si dinamicii variabilelor monetare pe care le vizeaza.

Unele dintre aceste instrumente sunt directe si de natura administrativa (controlul creditelor, controlul valutar etc.), insa, la ora actuala, se considera, in general, ca instrumentele politicii monetare trebuie sa aiba un caracter indirect, adica sa se bazeze pe mecanisme care prezerva actiunea legilor pietei si lasa sa subziste o anumita capacitate de adaptare a sistemului bancar comercial.

Politica monetara se infaptuieste, deci, cu ajutorul unor instrumente; ea are in vedere, in mod nemijlocit, unele obiective operationale, a caror realizare produce, la randul sau, anumite efecte asupra obiectivelor intermediare, ceea ce permite atingerea unor obiective finale (fig. nr. 1).

Banca centrala este unul dintre cei mai puternici actori ai vietii economice. De aceea, politica pe care o duce este extrem de importanta, atat in raport cu realizarea diverselor obiective ale politicii macroeconomice (crestere economica, grad ridicat de ocupare a mainii de lucru, stabilitatea preturilor, echilibrul balantei de plati), cat si in raport cu politicile duse de ceilalti actori de pe scena macroeconomica (guvern, uniuni profesionale, sindicate, institutii europene sau supranationale etc.).

Obiectivul actual al politicii monetare este, in cazul majoritatii bancilor centrale importante din lume, combaterea inflatiei, adica asigurarea stabilitatii preturilor. Insa, atat obiectivele, cat si instrumentele politicii monetare au evoluat in cursul timpului. Intr-adevar, pana la inceputul anilor '80, in tarile occidentale, politicile economice au fost, de regula, de tip neo-keynesian, bazandu-se pe ceea ce in epoca s-a numit o "politica monetara activa".

In cadrul unei asemenea politici, rolul bancii centrale este de a furniza lichiditatile necesare pentru relansarea activitatii economice, iar principalul instrument folosit pentru asigurarea acestei cresteri a masei monetare este refinantarea bancilor comerciale. De la inceputul anilor '80, "politica monetara activa" a fost pusa insa tot mai mult sub semnul intrebarii si inlocuita cu asa-numita "noua politica monetara". Aceasta se caracterizeaza prin cresterea importantei acordate obiectivului asigurarii stabilitatii preturilor, adica printr-o inversare a prioritatilor in raport cu "politica monetara activa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.