Politica regionala

Trimis la data: 2010-06-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Nistor_L
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Existenta unor inegalitati in dezvoltarea economica a diferitelor tari sau in cadrul aceleiasi tari intre diferitele sale regiuni reprezinta o realitate acceptata, in mare parte explicata si partial remediata.
Specialistii apreciaza ca dezvoltarea regionala este un concept care s-a impus recent atat in literatura economica cat si in politica statelor. Daca literatura economica a reusit sa explice cauzele inegalitatilor in dezvoltarea economica a diferitelor regiuni ale Uniunii Europene, aceasta problema a devenit o prioritate de politica economica in Uniunea Europeana in ultimele doua decenii mai ales dupa aderarea Greciei, Spaniei si Portugaliei, tari caracterizate printr-un nivel de dezvoltare inferior celorlalte tari din UE si, totodata, marcate de insemnate dezechilibre regionale.
De aceea stagiile de crestere si dezvoltare economica elaborate de UE sunt in permanenta asociate cu procesul complex de largire a UE si de eliminare a decalajelor existente intre nivelurile de dezvoltare a tarilor.Toti sunt de acord ca exista dezechilibre intre nivelurile de dezvoltare a tarilor sau regiunilor. Se ridica insa problema cuantificarii si reliefarii acestora. Se apreciaza ca cel mai corect este evidentierea acestora prin indicatori macroeconomici, ca de exemplu PIB total sau PIB pe locuitor, adaptati la nivel regional.

Abaterea acestor indicatori regionali de la media pe tara cuantifica, pe de o parte, gradul de dezoltare economica a tuturor regiunilor, iar pe de alta parte, amploarea divergentelor regionale. Pot fi utilizati si alti indicatori precum: decalajul intre venituri, intre nivelurile productivitatii muncii, intre gradul de ocupare a fortei de munca, in ce priveste dotarea si accesul la resursele naturale, densitatea infrastructurii, rata somajului etc.
Dintre acesti indicatori PIB pe locuitor este cel mai utilizat, si aceasta din cel putin doua motive: masoara volumul rezultatelor din activitatea economica si exprima corect veniturile (salarii, profit, renta) incasate de participantii la activitatea economica dintr-o anumita regiune.

Divergente si disparitati regionale exista si de aici si preocuparea autoritatilor de adoptare a unor strategii regionale pe termen lung menite sa directioneze alocarea resurselor in scopul atenuarii si mai apoi eliminarii decalajelor regionale in asemenea situatii devine imperios necesara interventia statului pentru elaborarea politicii de dezvoltare regionala dar si pentru alocarea resurselor in acest scop. Aceasta necesitate a interventiei statului este invocata din cel putin doua motive:

- eficienta, care poate fi urmarita doar de autoritate publica
- echitatea, deoarece se considera ca repartizarea echitabila intre regiuni a efectelor de bunastare reprezinta un "act de solidaritate" al regiunilor dezvoltate si prospere cu cele sarace.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.