Politica salariala a firmei

Trimis la data: 2010-10-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina Axinte
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Viata cotidiana, nevoile imbraca forma obiectivelor pe care indivizii si le propun pentru anumite perioade si prin intermediul carora isi realizeaza interese specifice: asigurarea hranei, locuintei, prestigiul social, etc. Pentru realizarea acestor obiective, individul este dispus sa-si asume anumite sarcini si responsabilitati.In mediul organizational se impune o anumita armonizare intre obiectivele individuale, de grup cu cele generale ale firmei pentru care staff-ul managerial dispune de o serie de instrumente, dintre care, SALARIUL, se distinge ca principalul stimulent motivational de natura materiala. Raspunsul la intrebarea: "Ce ii determina pe oameni sa munceasca?" pare relativ simplu: NEVOILE.

Cursuri similare:

In stabilirea nivelului salariilor trebuie sa se tina cont atat de posibilitatile financiare ale firmei, de solicitarile organizatiilor sindicale, cat si de nivelul salariilor pe care le primesc salariatii altor firme, din mediul apropiat. Salariile trebuie sa fie evolutive, sa aiba calitatea de a mentine puterea de cumparare de la un an la altul. Indexarea salariilor reprezinta principalul obiect al negocierilor anuale PATRONAT - SINDICAT si constituie in acelasi timp cel mai frecvent motiv al declansarii conflictelor de munca. Daca acest raport este supraunitar, atunci salariile personalului au evoluat in favoarea lor.

In cazul acestor comparatii, in analiza salariilor vor fi luate in calcul numai elemente de salariu cu caracter permanent si general. Analiza mai detaliata presupune compararea salariilor intre ele in cadrul grilei de salarizare si reevaluarea contributiei salariatilor, verificarea echilibrului structurii si clasificarii functiilor si salariilor.Plasarea categoriilor socioprofesionale in cadrul grilei poate genera profunde insatisfactii, si de aceea necesita fundamentarea locului fiecarei categorii de angajati, pe baza unei analize bine puse la punct si verificate. Aceasta evaluare a categoriilor socioprofesionale va defini echitatea interna.

Dintre cele mai elocvente expresii ale protectiei dreptului de proprietate se detaseaza remunerarea corecta, acoperitoare in rezultate pentru posesorii fiecarei categorii de factori de productie. Recompensa in functie de aport devine un principiu de comportament care se transforma in factor determinant al cresterii economice.Este rolul organizatiei ca institutia remunerarii factorilor de productie in functie de aport sa se aplice consecvent, ceea ce stimuleaza investitiile (si pe aceasta baza cresterea cantitativa si calitativa a obiectului proprietatii), sporirea productivitatii factorilor de productie si consumul.

Incalcarea institutiei remunerarii drepte, in functie de aport, creeaza nu numai inechitate, dar submineaza si cresterea economica.In Romania, promovarea salariilor reduse pentru obtinerea unor avantaje competitive si atragerea investitiilor straine directe (ISD) este pur iluzorie. Salariile premeditat reduse genereaza inevitabil risipa din ceilalti factori de productie, ceea ce mareste artificial costurile materiale si submineaza calitatea, alterand in timp avantajele competitive de cost, de diferentiere si de calitate ale firmelor care au incalcat principiul remuneratiei corecte prin promovarea regulii salariilor reduse.

Constiente de simbioza Contributie - Retributie - Avantaj Competitiv, filialele firmelor straine rezidente in Romania, atrase initial de modicitatea costurilor salariale, acorda, de regula, salarii de cateva ori mai mari decat cele platite de organizatii cu capital autohton; in acest fel productivitatea muncii este stimulata, fiind prevenita sau/si diminuata risipa celorlalti factori de productie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.