Politica sociala si de ocupare a fortei de munca

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: carmen _Sc
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectivul politicii sociale si de ocupare a fortei de munca il reprezinta promovarea unui standard de viata decent pentru toti, intr-o societate activa si sanatoasa.
Bazele politicii sociale au fost puse in Tratatul de la Roma, prin includerea articolelor referitoare la libera circulatie a lucratorilor si la libertatea de stabilire a acestora in contextul pietei comune. Tot prin Tratatul de la Roma a fost creat si principalul instrument financiar care asigura punerea in aplicare a politicii sociale, Fondul Social European.
Tratatul de la Amsterdam a marcat un punct de cotitura in politica sociala si de ocupare europeana. Politica de ocupare a fortei de munca a fost desemnata domeniu comun de actiune la nivel european.
Protectia sociala in UE intampina numeroase dificultati in ultima perioada, ca urmare a tendintelor demografice (imbatranirea populatiei creeaza o presiune enorma asupra sistemului de protectie sociala), a recesiunii economice si a nivelului ridicat al somajului. Tarile membre sunt puse in situatia de a reforma sistemele de protectie sociala, astfel incat acestea sa fie viabile din punct de vedere financiar si, in acelasi timp sa ramana eficiente.

Preocuparile ultimilor ani cu privire la competitivitatea economiei europene au adus tot mai mult in discutie modelul social european
Conceptul de model social european, desi larg folosit in literatura de specialitate, nu are o definitie unanim acceptata, existand mai multe directii si sensuri in care acesta este utilizat.
Pentru prima data, conceptul de model social european a fost folosit de Jacques Delors, la mijlocul anilor 1990, pentru a desemna o alternativa la modelul american de capitalism pur, ideea de baza fiind aceea ca progresul economic si social trebuie sa mearga mana in mana, prin combinarea cresterii economice cu coeziunea sociala.

In sens generic, conceptul de model social european este folosit cu referire la anumite trasaturi comune institutionale in Europa postbelica. Modelul social european este frecvent prezentat in opozitie cu modelul dereglementat american sau cu cel din Asia de Sud Est, axat pe dezvoltare. Fiecare dintre aceste trei modele au modalitati distincte de reglementare si competitie.

In acest context, modelul european se caracterizeaza prin protectie sociala extinsa si rezolvarea conflictelor sociale prin metode consensuale si democratice. Una dintre primele definitii ale modelului social european se regaseste in Cartea alba a politicii sociale, elaborata de Comisia Europeana in 1994, si face referire la un set de valori comune: angajamentul pentru democratie, libertate personala, dialog social, oportunitati egale pentru toti, securitate sociala si solidaritate fata de persoanele defavorizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.