Politici agricole

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 142
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_B
Dimensiune: 613kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Criza agriculturii romanesti s-a datorat esecului agriculturii colectiviste, determinat la randu-i, de politica antieconomica si mai ales antitaraneasca a fostului regim totalitar. Aceasta politica s-a concretizat in volumul redus al investitiilor, in practicarea unor preturi derizorii la achizitiile si contractarile de produse vegetale si animaliere, in centralismul excesiv al planurilor de culturi, in ratele inalte de exploatare directa si indirecta a taranimii. Efectele directe ale acestei politici de pauperizare a intregii ramuri agricole dar mai ales a taranimii s-au regasit in dezechilibre financiare si social-umane profunde.
Evolutia agriculturii romanesti postdecembriste se aseamana cu cea a celorlalte tari din centrul si estul Europei (foste comuniste). Imediat dupa caderea regimurilor comuniste a fost abandonata in aceste tari planificarea centralizata; a fost eliminat controlul oficial al preturilor, acestea devenind gradual libere; cea mai mare parte a firmelor de stat a intrat intr-un proces firesc de privatizare. In sectorul agricol fostele cooperative agricole de productie si multe din fermele de stat s-au transformat. In toate aceste tari pamantul a fost redat fostilor proprietari.

In mod firesc, in evolutia de la societatea comunista la cea capitalista au aparut extrem de multe probleme. Unele sunt legate de politica macroeconomica, altele de liberalizarea preturilor, de aparitia inflatiei si chiar a hiperinflatiei, de aparitia a unor noi inegalitati sociale, a somajului, ceea ce a determinat ca viitorul sa pluteasca in plina incertitudine. In rezolvarea acestor probleme tarile cu economie in tranzitie nu au fost lipsite de sfaturi relative la politicile lor agricole.

Astfel - Banca Mondiala a elaborat rapoarte substantiale asupra tarilor respective; Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare a inceput sa includa tarile Europei Centrale in analizele sale de politici agrare. Prin programul PHARE al Uniunii Europene pentru Europa Centrala si de Est se ofera asistenta tehnica, si in multe cazuri a infiintat unitati de consultanta pentru politicile agrare.

Tratarea tuturor agriculturilor din tarile foste comuniste la nivel global, fara discernerea specificului fiecarei tari in parte, a micsorat gradul de penetrabilitate al acestor costisitoare programe, care s-au vazut astfel de cele mai multe ori fara finalitate concreta.
Romania in tranzitia spre economia de piata are datorita agriculturii o pozitie aparte, pozitie care se datoreaza atat ponderii relativ importante a agriculturii in cadrul economiei nationale cat mai ales specificitatii agriculturii romanesti.

Vom cauta sa discernem in continuare pozitia Romaniei in cadrul celor zece tari din ECO care formeaza cel de-al cincilea val de largire al Uniunii Europene. Vom cauta sa intelegem care sunt actualele jocuri mondiale in domeniul politicilor agricole. Acest lucru il putem face studiind in detaliu politicile agricole comunitare, politica agricola americana si stadiul negocierilor agricole din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, inarmadu-i pe studentii nostri cu cunostintele necesare in domeniul politicii agricole pentru a deveni poate, buni negociatori in cadrul viitoarelor politici agricole de integrare in structurile U.E.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.