Politici de mediu orientate

Trimis la data: 2010-07-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 0
Autor: Ruxandra Edrea
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Agentii economici si populatia trebuie sa-si schimbe comportamentul fata de mediul inconjurator.Aplicarea nediferentiata si eventual brusca a unor politici de mediu restrictive are efecte negative mai mari asupra unor ramuri sau intreprinderi care sunt in amontele procesului de prelucrarea a resurselor naturale. In tara noastra cea mai mare cantitate de noxe deversate sunt generate de un numar mic de intreprinderi care au insa potential mare de poluare.

Cursuri similare:

Eforturile de urmarire si control in vederea diminuarii gradului de poluare trebuie concentrate in prima etapa catre aceste intreprinderi. Pe masura evolutiei procesului de dezvoltare este posibila cuprinderea tuturor firmelor in strategia generala de protectia mediului.

Intreprinderile mici si mijlocii sunt mai expuse influentelor nefavorabile ale politicilor de mediu deoarece au capacitate financiara mica. Aceasta le pune in imposibilitatea adaptarii riguroase la cerintele respectarii parametrilor de calitate a mediului inconjurator.Pe plan mondial a aparut tendinta globalizarii firmelor si pietelor. Unele tari precum si Romania in unele etape accepta sa se localizeze in ele unele activitati poluante.

De aceea din ce in ce mai multe state adopta restrictii sau taxe vamale compensatorii (ecodrepturi) care sa echilibreze "subventiile implicite" de care beneficiaza anumite produse de import in ale caror tari de origine nu exista reglementari severe de protectia muncii care sa se reflecte in costuri.

In Romania masurile vizeaza protectia mediului inconjurator trebuie introduse in strategia de piata a tuturor intreprinderilor. Prevenirea poluarii mediului in Romania impune politici orientate prioritar catre zonele critice existente. Aici trebuie luate masuri imediate si pe termen mediu care sa reduca drastic nivelul de poluare.

In toate tarile lumii guvernele elaboreaza strategii si finanteaza implementarea unor proiecte viabile, care sa conduca la utilizarea optima a resurselor si protectiei mediului.

Strategiile ar trebui sa cuprinda trei categorii de proiecte:
1.Proiecte privind folosirea rationala a resurselor neregenerabile, necesare industriei, cu urmatoarele obiective:
a.Eliminarea tuturor industriilor energofage, poluante si neeconomice, care lucreaza cu consumuri mari
b.Retehnologizarea industriilor de asa maniera, incat consumurile sa fie minime, iar tehnologiile noi sa aduca un grad maxim de valorificare a resurselor
c.Sa se dimensioneze noi industrii, care sa se orienteze spre resurse regenerabile

2.Proiecte privind folosirea rationala a resurselor regenerabile si crearea unor conditii optime pentru ca regenerarea resurselor sa fie asigurata. Aceste proiecte se refera in mod special la dezvoltarea agroecosistemelor si la exploatarea lor rationala, in sensul crearii unei dezvoltari durabile, pornind de la dezvoltarea agriculturii si a ruralului.

3.Proiecte privind folosirea rationala a fortei de munca, ca principala resursa a natiunii.Pentru realizarea proiectelor este necesar:Pregatirea fortei de munca prin crearea unor centre solide de consultanta, eventual dublate de servicii pentru principalele domenii de activitate.Adaptarea invatamantului preuniversitar, universitar si postuniversitar la necesitatea ceruta de proiectele mentionate.

Crearea invatamantului la distanta pentru diferite specialitati, cu singura conditie, eficienta in declansarea procesului de initiativa privata, a marketingului si managementului in diferite forme de dezvoltare.Crearea unui sistem informational bine structurat, cu implicatii internationale care sa permita buna functionare a proiectelor.Pentru reusita proiectelor este necesara adaptarea legislatiei romanesti la cea a Comunitatii Europene si chiar internationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.