Politici de protectie a mediului

Trimis la data: 2013-05-31
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 101
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: alexazet
Dimensiune: 140kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul mediului nu este altceva decat expresia, formalizata juridic, a unei politici noi, afirmate in anii 1960. In cadrul statelor industrializate s-a constientizat caracterul limitat al resurselor naturale si efectele nocive ale poluarii rezultate din productia de bunuri si consumul acestora. S-au formulat politici speciale la nivel national, vest-european si international pentru propunerea unei actiuni publice coordonate, de prevenire si combatere a poluarii sau de utilizare rationala a resurselor.

Cursuri similare:

Politicile de mediu reprezinta politicile si strategiile adoptate pentru a inversa procesul de deteriorare ambientala. Ele au avut un efect curativ, dar au fost limitate in spatiu si timp. Rezultatul aplicarii acestor politici a constat in principal in scaderea ratei deteriorarii, dar nu in prevenirea si inversarea procesului. Dezvoltarea sistemelor socio-economice, care a avut loc in principal prin etape de crestere economica, a fost acompaniata de acumularea unei datorii fata de mediu, adica fata de capitalul natural. Criza ecologica este una cronica.

Nu exista o relatie liniara intre cresterea economica si impactul acesteia asupra mediului, deoarece tehnologiile au tendinta de a deveni mai putin poluante. In Tarile de Jos si Danemarca a fost pus la punct un sistem de indicatori de masurare a presiunii asupra mediului, care permit urmarirea rezultatelor politicii de protectie a mediului natural. O politica de mediu este o declaratie a intentiilor si principiilor pe care se va lucra pentru a obtine performantele de mediu.

Dupa ce anii 1970 au adus in prim plan problemele de protectie a mediului, anii 1980 s-au caracterizat prin aparitia primelor masuri coerente - politici de protectie a mediului. Ideea de baza este acea a dezvoltarii durabile (engl. sustainable development) asa cum a fost definita aceasta de raportul Brundtland (1987). Mediul inconjurator trebuie sa fie integrat dezvoltarii economice. Sunt necesare urmatoarele: exploatarea cu responsabilitate fata de generatiile viitoare a resursele neregenerabile, controlul emisiei de poluanti, stoparea disparitiei speciilor de plante si animale.

Pe de alta parte, degradarea mediului este o masura a inechitatii si a dezechilibrelor socio-economice pe glob, a saraciei lumii a treia: saracia este si cauza si efect al problemelor mondiale de protectie a mediului. Tendintele demografice divergente, globalizarea pietelor muncii, instabilitatea politica si conflictele vor determina o crestere dramatica a migratiei populatiei umane pana in 2015. In 2015 populatia globului va fi de cca. 7,2 miliarde locuitori, cu o crestere realizata in proportie de 95% in tarile in curs de dezvoltare. Populatia megaoraselor va depasi 400 milioane, dublandu-se fata de prezent. Numarul imigrantilor (legali si ilegali) va creste substantial (depaseste 15% in unele tari), accentuand tensiunile sociale si politice deja existente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.