Politici si legislatie de mediu

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 88
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 1010
Autor: Gabriel Nastase
Dimensiune: 197kb
Voturi: 31
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica de mediu reprezinta un sistem integru al prioritatilor si obiectivelor de mediu, al metodelor si instrumentelor de atingere ale acestora care este directionat spre asigurarea utilizarii durabile a resurselor naturale si prevenirea degradarii calitatii mediului.Aspectele de baza ale defintiei in cauza:Reprezinta nu o activitate, principii, declaratii sau mecanisme ale protectiei mediului ci, un sistem integru, compus din aceste elemente;Componentele politicii de mediu interactioneaza intre ele, fapt ce determina considerarea ei drept un sistem integru;Contine nu numai scopuri si obiective sau prioritati, ci si metodele si instrumentele necesare atingerii lor;

Cursuri similare:

Baza legala a politicii de mediu a UE este constituita de articolele 174 - 176 (foste 130r-130t) ale Tratatului CE, la care se adauga articolele 6 si 95. Articolul 174 (fost 130r) este cel care traseaza obiectivele politicii de mediu si contine scopul acesteia - asigurarea unui inalt nivel de protectie a mediului tinand cont de diversitatea situatiilor existente in diferite regiunii ale Uniunii.

In completarea acestuia, Articolul 175 (fost 130s) identifica procedurile legislative corespunzatoare atingerii acestui scop si stabileste modul de luare a deciziilor in domeniul politicii de mediu, iar Articolul 176 permite SM adoptarea unor standarde mai stricte.

Art. 175 stabileste urmatoarele proceduri legislative:votul cu majoritate calificata in Consiliu si procedura de cooperare cu Parlamentul European ca regula generala;votul cu majoritate calificata in Consiliu si procedura codeciziei cu Parlementul European pentru programele de actiune generala;unanimitatea in Consiliu si consultarea cu PE pentru aspecte fiscale si masuri referitoare la planificarea urbana si nationala, amenajarea teritoriului si managementul resurselor de apa, precum si pentru masuri care afecteaza politica energetica.

Articolul 95 (fost 100a) vine in completarea acestuia si are in vedere armonizarea legislatiei privitoare la sanatate, protectia mediului si protectia consumatorului in Statele Membre, iar o clauza de derogare permite acestora sa adauge prevederi legislative nationale in scopul unei mai bune protejari a mediului.

Functionand intr-o alta directie, Articolul 6 (fost 3c) promoveaza dezvoltarea durabila ca politica transversala a Uniunii Europene si subliniaza astfel nevoia de a integra cerintele de protectie a mediului in definirea si implementarea politicilor europene sectoriale. Acestora li se adauga peste 200 de directive, regulamentele si deciziile adoptate, care constituie legislatia orizontala si legislatia sectoriala in domeniul protectiei mediului.

Legislatia orizontala cuprinde acele reglementari ce au in vedere transparenta si circulatia informatiei, facilitarea procesului de luare a deciziei, dezvoltarea activitatii si implicarii societatii civile in protectia mediului s.a. (de exemplu: Directiva 90/313/CEE privind accesul liber la informatia de mediu, Regulamentul 1210/90/CEE privind infiintarea Agentiei Europene de Mediu, etc.).

Spre deosebire de aceasta, legislatia sectoriala (sau verticala) se refera la sectoarele ce fac obiectul politicii de mediu si care sunt: gestionarea deseurilor, poluarea sonora, poluarea apei, poluarea aerului, conservarea naturii (a biodiversitatii naturale), protectia solului si protectia civila (care se regasesc in planurile de actiune si in strategiile elaborate).

2. Obiective
Multe domenii ale politicii mediului pot fi tratate in mod eficient doar prin cooperarea tuturor partilor implicate. Cu toate acestea, nu sunt excluse anumite obiective ce pot si trebuie sa fie rezolvate la nivel regional. Legislatia europeana este o noutate absoluta pe plan international.

Este pentru prima data cand un sistem de legi a fost creat, putand fi promulgat si aplicat dincolo de hotarele nationale. Telul comun al protejarii mediului in Europa este slujit de numeroase legi europene care se aplica mediului. Acestea sunt valide in toate statele membre ale Uniunii Europene (direct - prin Regulamente care se aplica direct sau indirect - prin Directive ce trebuie transpuse in legislatia nationala).

Politica in domeniul mediului vizeaza urmatoarele obiective (a se consulta http://www.europeana.ro/dosare/mediu.htm): protectia mediului; ameliorarea calitatii sale; protectia sanatatii publice; utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale; promovarea masurilor la nivel international privind rezolvarea problemelor mediului de dimensiuni regionale si mondiale.

Articolul 174 al Tratatului CE prezinta astfel obiectivele politicii de mediu de:conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului;protectia sanatatii umane;utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale;promovarea de masuri la nivel international in vederea tratarii problemelor regionale de mediu si nu numai.

3. Principii
Politica de mediu a UE s-a cristalizat prin adoptarea unei serii de masuri minime de protectie a mediului, ce aveau in vedere limitarea poluarii, urmand ca in anii '90 sa treaca printr-un proces de orizontalizare si sa se axeze pe identificarea cauzelor acestora, precum si pe nevoia evidenta de a lua atitudine in vederea instituirii responsabilitatii financiare pentru daunele cauzate mediului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.