Politici si tehnici bancare

Trimis la data: 2010-09-08
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 133
Nota: 6.95 / 10
Downloads: 127
Autor: Larisa Tatu
Dimensiune: 336kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La nivelul statului exista politici economice, monetare, financiare, fiscale, bancare, dar fiecare banca bazata pe principiile generale de politica economica, isi elaboreaza propriile politici de dezvoltare care sa contribuie la realizarea scopului final al bancilor in calitatea lor de societati comerciale, si anume realizarea unui profit cat mai mare.Spre deosebire de firmele obisnuite, bancile sunt unitati cu un volum mult mai mare al activitatii. De aceea, scopul urmarit nu poate fi atins decat prin elaborarea de programe strategice pe o perioada de obicei de 4 ani, in care sunt mentionate misiunea bancii si principalele obiective care vor conduce la maximizarea profitului.

Cursuri similare:

In acest context, managementul bancar apare ca un context al politicii bancii, tot aici incluzandu-se programele strategice, realizarea de profit si cucerirea unui segment de piata cat mai eficient.
Politicile bancare au fost perfectionate in ultimii ani si prin legislatie, creandu-se premisele eficientizarii acestora.
Odata cu aparitia Legii nr. 58/1998 (Legea bancara) s-au stabilit noi criterii si conditii de desfasurare a activitatii bancare, inclusiv de politici bancare.

Printre elementele de politica bancara stipulate in Legea nr. 58 amintim:
1. Sporirea atributiilor bancilor inclusiv prin inlocuirea termenului de banca comerciala cu cel de banca, astfel ca bancile sa-si poata desfasura activitatea, delimitandu-se de firmele economice prin obiective majore care sunt defalcate de multe ori din politica generala economica a statului.
2. Precizarea unor concepte cu mare acoperire in activitatea bancara: afiliata, depozit, credit, actionar, capital, prudenta, utilizarea profitului.
3.Precizarea in mai mare masura a activitatilor permise bancilor.
4.Politici de fuzionare si divizare a bancilor.

5. Politici privind rezolvarea conflictelor de interese dintre banci si sectoarele economiei reale.
6. Managementul ca instrument aparte, special de gestionare a bancilor.
Politicile bancare au fost imbunatatite in ultimii ani si sub raportul perfectionarii activitatii bancilor. Astfel, acceptarea de depozite a fost mai bine conturata, contractarea de credite se face acum tinand seama de respectarea principiului prudentei bancare si au fost preconizate alternative la creditare care sa prezinte un grad de risc mai redus.

Politicile bancare s-au imbunatatit si in privinta emiterii si gestionarii instrumentelor de plata si credit.
Un alt aspect de politica bancara s-a concretizat in ultimii ani in emiterea garantiilor bancare si de asumare a angajamentului de catre banci.

In ultimii ani tot mai prezente sunt politicile bancare de rezolvare a crizelor de management.In corelatia manageri-actionari-salariati sunt prezente interesele si profesionalismul. Interesele sunt concretizate in partea de profit ce revine fiecaruia din cele trei categorii, iar profesionalismul se refera la managementul bancii si la specialistii de banca.

A aparut o sectiune speciala a managementului - managementul crizei. Meritul politicii bancare actuale consta in faptul ca rezultatele momentelor de criza se realizeaza si prin introducerea unor instrumente moderne in activitatea bancara: relatiile publice, imaginea si notorietatea bancii, relatia cu mediul politic, cu mass-media, cu organismele financiare internationale Numai asa se poate ajunge la publicul tinta format fie din clientela, fie din deponenti, fie din investitorii pe baza relatiilor cu banca.

Pentru prima data in abordarea politicii bancare se pune problema de cultura organizationala, de management al crizei, de rolul zvonisticii in declansarea si abordarea crizei.Din cele mai sus rezulta ca politicile bancare reprezinta totalitatea instrumentelor, metodelor, parghiilor necesare realizarii in banci a unui management performant si indeplinirea obiectivelor strategice si misiunii fiecarei banci.

In realizarea principiilor generale incluse in politica bancilor sunt necesare instrumente de executie care se concretizeaza in tehnici bancare, metode de operare bancare, operatiuni cu clientii, evidenta, contabilitatea si statistica bancara, instrumente de economisire, plati, produse derivate.

Actualmente, principalele tehnici bancare se refera la tehnicile bancare, de determinare a dobanzii, tehnici de gestionare a depozitelor constituite la banca, tehnici de plati, tehnici de gestiune a portofoliului de credite si a riscului bancar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.