Politologie - Statul modern

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Sara Drone
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statul este institutia politica fundamentala in societatile contemporane. Statul modern este rezultatul unui proces istoric de centralizare si birocratizare inceput odata cu sfarsitul Evului Mediu si a juns in faza sa matura in a doua jumattae a secolului al IX-lea. Acest proces istoric a interferat, a fost influentat si influenteaza la randul sau alte cateva procese istorice localizate in spatiul Europei Occidentale si intinzandu-se pe aproximativ aceeasi perioada: este vorba despre industrializare (aparitia si dezvoltarea capitalismului comercial si industrial cu transformarile aduse de acestea la nivelul relatiilor de productie si al fortei de munca), laicizarea vietii sociale, dezvoltarea cailor de comunicare si a mijloacelor de comunicare in masa, tehnicizarea si scientizarea productiei economice.

Cursuri similare:

Centralizarea structurilor de putere incepe odata cu Evul Mediu tarziu, pentru a continua de-a lungul secolelor XV, XVI si XVII, catre sfarsitul acestui secol constituindu-se Statul Absolutist: puterea statului era detinuta de rege si de functionarii sai. Aceasta centralizare vine ca urmare a diminuarii puterii nobililor feudali in raport cu casa regala .

Monarhii Europei incep sa descopere avantajele intretinerii si mentinerii unei armate regulate (care sa ramana permanent la dispozitia lor) fata de situatia anterioara, cea a folosirii in caz de razboi a cavalerilor feudali si a trupelor pe care acestia le intretineau si le aduceau cu ei, sau/si a trupelor de mercenari platiti. Aceste trupe regulate puteau fi folosite de rege atat in situatii de razboi extern cat si ca instrumente de pacificare a luptelor interne intre diversi vasali, cavaleri sau pentru infrangerea principilor rebeli. Mai ales dupa introducerea armelor de foc, avantajele folosirii unor trupe regulate de anonimi plebei cu solda, devin evidente, iar cavalerul medieval (sursa a puterii socio-politice detinute de nobilii feudali) paraseste definitiv scena istoriei militare a Europei.

Pentru intretinerea unei astfel de armate regulate, monarhii aveau nevoie de fonduri. Se impune astfel necesitatea dezvoltarii unui sistem regulat de taxare, ca si a unui corp profesional de functionari insarcinati cu extragerea si colectarea acestor fonduri. In acest scop granitele provinciilor administrative devin mult mai precise, ele fiind pana atunci indefinite si fluctuante. Viata la Curte devine centrul vietii culturale, politice si intelectuale a regatului.

Astfel Statul Absolutist va oferi cadrul legal si politic pentru aparitia Statului Modern din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Statul modern va dezvolta mai departe un sistem unic de taxare (dupa eliminarea privilegiilor aristocratiei), un unic sistem monetar, un sistem unic de incorporare militara, un sistem unificat de educatie intr-o singura limba - cea nationala, erodand astfel particularismele regionale si ducand la formarea identitatilor nationale. Spre deosebire de Statul Absolutist, statul modern incepe sa fie perceput ca o putere publica neutra, distincta de cei care guverneaza la un moment dat.

De asemenea, daca Statul Absolutist se baza pe relatii economice specifice "vechiului regim" (exploatare agricola de catre tarani iobagi), Statul Modern s-a dezvoltat avand la baza o structura economica de tip capitalist. Dezvoltarea capitalismului si a relatiilor de productie capitaliste se vor impune definitiv in Europa in urma "revolutiei industriale" (dupa 1760).

Statul modern are in subordinea sa un intreg "aparat de stat", format din forte de politie, armata, vama, diverse agentii guvernamentale, ministere si structuri ale acestora in teritoriu, mijloace de comunicare in masa, institutii de invatamant, tribunale, curti judecatoresti, etc., toate fiind institutii si agentii ce aprtin sferei publice. Sunt publice in masura in care ele functioneaza in interes public, general (asa cum este definit acesta la un moment dat), in masura in care ele sunt accesibile solicitarilor publicului larg si in masura in care sunt sustinute financiar din bani publici. Prin acest aparat de stat Statul se afirma ca puterea centrala, de fapt unica putere publica pe un anumit teritoriu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.