Poluantii produsi de motoarele cu ardere Iinterna si nocivitatea lor

Trimis la data: 2010-09-09
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 5.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Alexandrescu
Dimensiune: 86kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Luand in considerare punctul de vedere ecologist "un om curat intr-o lume curata", exista nemultumiri privind impactul m.a.i. asupra ambiantei terestre pe care o polueaza prin emisii de gaze nocive si zgomot, in principal, dar si prin alte inconveniente, aparent de o mai mica insemnatate, cum ar fi scurgeri de uleiuri si combustibili, deseuri din procesul de fabricatie sau de reciclare al vehiculelor, perturbatii electromagnetice. Atentia deosebita acordata sectorului de transporturi rutiere cu un grad ridicat de motorizare este justificata prin aceea ca in 1990 acesta consuma circa 17% din productia de petrol extras anual, folosind 20-25% din energia mondiala [1].

Cursuri similare:

In continuare, se prezinta doua repartitii considerate ca fiind reprezentative pentru studiul poluarii produse de transporturile rutiere.In tabelul 2.3 sunt expuse sursele principale de emisii in care transportul rutier apare ca sursa distincta, chiar distribuita functie de tipul motorului (m.a.s. - motoare cu aprindere prin scanteie care functioneaza cu benzina, m.a.c. - motoare cu aprindere prin comprimare, care functioneaza cu motorina ) [3].Dupa studii efectuate in Germania, prin analiza masuratorilor asupra poluarii aerului efectuate si raportate atat la surse (tabelul 2.4), cat si la parcul de autovehicule (tabelul 2.5) [4], se pot face o serie de aprecieri.

Se constata ca mijloacele de transport (de la motociclete la avioane) produc 74 % CO, 61 % NOx si 21 % CO 2 ; contributia lor la emisia de SOx si particule este relativ mica. Daca se considera numai poluarea produsa de transporturi (tabelul 2.5), se observa ca emisia de CO si HC se datoreaza, in special, motoarelor cu benzina (m.a.s.). Emisia de SOx si particule este produsa, aproape in intregime, de motoarele diesel (m.a.c.), in timp ce emisia de ansamblu pentru NOx se imparte relativ egal intre m.a.s. si m.a.c.Asa cum s-a mentionat, efectele cele mai periculoase ale poluarii produse de m.a.i. se manifesta la nivelul atmosferei prin emisiile de gaze nocive; in cele ce urmeaza se vor face referiri mai ales asupra poluarii chimice a aerului.

Compusii care se formeaza in gazele de evacuare contribuie la poluarea aerului, atat global cat si local, direct sau indirect, prin reactii chimice in atmosfera. Schimbarea compozitiei locale a atmosferei poate produce efecte asupra starii de sanatate a populatiei, cum ar fi cele produse de emisia de CO, particule si ozon. La nivelul intregii planete, cresterea concentratiei de gaze care produc efectul de sera va conduce la incalzirea globala, cu consecinte imprevizibile asupra mediului si a vietii.

Caracterizarea principalelor grupe de substante daunatoare, bazata pe efectele pe care acestea le produc asupra sanatatii oamenilor, asupra vegetatiei si asupra mediului inconjurator, este prezentata in cele ce urmeaza [5]. Hidrocarburile. In aceasta categorie intra produsele gazoase ale arderii incomplete si componentele din combustibil care se pot vaporiza. S-au identificat circa 400 de compusi individuali in gazele de evacuare, care reprezinta majoritatea claselor de compusi organici, incluzand hidrocarburi alifatice saturate si nesaturate, hidrocarburi aromatice si compusi policiclici, compusi oxigenati cum sunt aldehidele, cetonele, alcoolii, eterii, acizii si esterii, precum si compusi azotati, sulfati si organometalici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.