Poluarea si protectia ecosistemelor acvatice

Trimis la data: 2010-05-22
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_R
Dimensiune: 346kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din suprafata totala a globului terestru de circa 510 mil. km2, mai mult de 2/3 (362 mil. km2), deci71% din suprafata planetei reprezinta in medie suprafetele acvatice. Apa este mai raspandita in emisfera
sudica unde reprezinta circa 81% din suprafata iar in emisfera nordica doar 61% din suprafata.Aceasta reprezinta rezerva de apa a Oceanului Planetar si constituie 96,5% din zestrea totala atuturor formelor de apa de pe Pamant. Restul de 3,5% se afla sub diverse forme, ca de exemplu: 1,75% subforma solida (zapada si gheata) depozitata in calotele polare, 1,7% reprezinta apa din panzele freatice dinsubteran, 0,014% este apa dulce (rauri, fluvii, lacuri) de suprafata si 0,001% sub forma de vapori
Apele de suprafata, continentale si exterioare constituie ecosisteme cu diferite grade de integralitate. Marile si oceanele fiind conectate intre ele, formand oceanul planetar alcatuiesc ecosisteme cu caracteristici foarte asemanatoare, in timp ce apele interioare formeaza ecosisteme mai mult sau mai putin izolate, cu caracteristici mult mai variate. Apele continentale sunt relativ mici si mult mai puternic influentate de factorii geoclimatici si hidrologici si in consecinta sunt mai putin stabile.

Din acelasi motiv, ecosistemele din apele interioare sunt mult mai sensibile la factorii perturbatori generati de activitati umane, deci de poluare. Caracterizarea apelor curgatoare Apele curgatoare sunt ecosisteme deschise avand la unul din capete legaturi cu apele subterane, iar la celalalt capat cu oceanul planetar. Principala caracteristica a acestor sisteme ecologice este fluxul de apa in sens unic, ce genereaza si un flux de materie si de energie, avand consecinte specifice.

Energia hidraulica a apei confera acesteia o actiune de eroziune, producand diferitele forme de albie reglandu-si astfel si viteza de curgere. Astfel in drumul sau dinspre izvoare, raul trece printr-o zona cu panta abrupta avand fundul stancos si bolovanos si pe masura scaderii pantei substratul se transforma in pietris, nisip, mal in timp ce viteza apei scade corespunzator. Aceasta variatie a biotopului determina o varitie corespunzatoare si a biocenozei.
Cursurile de apa pot fi caracterizate dupa diferite criterii:

geografice (dupa altitudine), hidrologice (dupa debite), chimice (dupa compozitie, pH, densitate etc), cea mai semnificativa din punct de vedere ecologic fiind ponderea dupa criteriul biologic.
Principala sursa de saruri dizolvate si materii in suspensie ce alimenteaza oceanul planetar, o reprezinta fluviile. Prin procese de degradare fizica si chimica, prin intermediul unor agenti naturali de
alterare (CO2, H2O, O2), cantitati importante de materiale, provenind din rocile terestre ajung in oceane.

Debitele de substante dizolvate sau in suspensie, depind de o serie de factori geografici, climatici, pedologici, biologici si variaza extrem de mult de la un bazin hidrografic la altul. Concentratiile in materiale
sedimentabile sunt mari in cazul unor fluvii ce strabat soluri si roci usor erodabile (Yangtze-loess) sau prezinta o variatie mare de altitudine si strabat zone cu climat musonic (Gange, Indus, Brahmaputra). Concentratia in substante dizolvate (reziduul solid ramas dupa incalzire la 180ºC) depinde de aceiasi factori ca si continutul in suspensii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.