Porumbul zea mays

Trimis la data: 2010-03-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 12
Autor: Maris Leon
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Centrul de origine al porumbului este America Centrala (Mexic-Guatemala) si America de Sud (Peru -Bolivia), de unde a fost adus in Europa la sfarsitul secolului al XV-lea de navigatorul Cristofor Columb.
In tara noastra porumbul se cultiva de la sfarsitul secolului al XVII-lea, in Muntenia (pe timpul domniei lui Serban Cantacuzino), apoi in Moldova si Transilvania.

Cursuri similare:

Particularitatile biologice si alimentare deosebite au determinat cultivarea porumbului in diverse zone ale lumii, ocupand locul trei ca suprafata (peste 130 milioane hectare) dupa grau si orez. In tara noastra suprafata cultivata cu porumb este de aproximativ 3 milioane hectare.Tulpina, de inaltimi variabile in functie de tipul hibridului, prezinta 8-17 internoduri, formele mai tardive au un numar mai mare decat cele precoce.Frunzele au limbul lanceolat, de 50-80 cm lungime si 5-12 cm latime, cu marginile ondulate.

In epiderma superioara a limbului se gasesc numeroase celule buliforme, care au rolul de a rasuci spre interior limbul foliar, marind astfel rezistenta la seceta a porumbului.Porumbul este o planta unisexuat-monoica, avand florile mascule asezate in varful tulpinii, intr-o inflorescenta de tip panicul. Acestea prezinta un ax principal prevazut cu numeroase ramificatii laterale, pe care se gasesc spiculete biflore, nearistate.Florile femele sunt grupate in inflorescente de tip spic, cu axul ingrosat (spadix).

Pe rahisul stiuletelui sunt asezate spiculete, in randuri perechi, cu cate doua flori: una superioara fertila si una inferioara sterila.Ovarul este monocarpelar, cu stigmatul filiform, lung de 20-40 cm, bifurcat la varf.Fructul este o cariopsa, de marimi diferite, in functie de hibrid. Temperatura optima de germinare a semintelor de porumb este de 8-100C, iar temperatura de crestere si dezvoltare a plantelor este de 15-180C. La temperaturi mai mici de 100C cresterea inceteaza, iar daca temperatura coboara sub -40C, plantele mor.Din punct de vedere al fotoperioadei, porumbul este o planta de zi scurta, adaptata la o lumina intensa.

In primele faze de crestere, dupa rasarire, porumbul are o rezistenta deosebita la seceta, datorita sistemului radicular profund, consumului specific redus de apa. Lipsa sau insuficienta apei in perioada formarii paniculului si a boabelor are efecte negative asupra productiei.Desi nu are cerinte deosebite fata de sol, productiile cele mai mari se realizeaza pe solurile cu fertilitate ridicata (cernoziomuri, soluri aluvionare, brun-roscate), cu pH neutru (6,5-7) si capacitate mare de retinere a apei. Nu se recomanda solurile reci, cu exces de umiditate, compacte, tasate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.