Precipitatiile atmosferice

Trimis la data: 2010-03-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_H
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In meteorologie ,prin notiunea de precipitatii se intelege apa solida si lichida pe care o primeste suprafata terestra din atmosfera,prin cadere din nori.
Acestea se formeaza in nori si sunt cunoscute sub diferite denumiri: ploaie,zapada,grindina,mazariche,lapovita,burnita.
Celelalte produse ale condensarii si sublimarii care se formeaza la suprafata terestra constituind asa-numitele depuneri ca si roua,bruma si chiciura, prezinta o importanta mai redusa.Ele au fost descries in capitolul precedent.
1.Geneza precipitatiilor

Cursuri similare:

Se cunoaste ca norii sunt alcatuiti din particule lichide si solide de dimensiuni foarte mici care, datorita greutatii lor reduse, se mentin in atmosfera in stare de plutire si de suspensie.Pentru ca picaturile de apa si cristalele de gheata care alcatuiesc norii sa cada spre Pamant sub forma de precipitatii,este necesara cresterea acestor particule in asa masura incat, prin greutatea lor, sa poata invinge forta curentilor ascendenti ce tin sa le mentina in starea de plutire.
Cresterea particulelor noroase pana la realizarea dimensiunilor si greutatii necesare caderii lor se produce prin duoa procese de baza:coalescenta si condensarea.

Coalescenta particulelor se realizeaza prin miscarile gravitationale cu viteze diferite ale particulelor si prin miscarea turbulenta.Contopirea gravitationala a particulelor in timpul sedimentarii lor in nor, in functie de marime si contopirea turbulenta, au un rol important in producerea unor forme de precipitatii, insa acest process nu poate explica singur mecanismul mult mai complex al genezei precipitatiilor. S-a constatat ca rolul acestui process creste numai in al doilea stadiu al formarii precipitatiilor, adica numai dup ace picaturile de apa si cristalele de gheata ajung la o anumita marime.

se datoreste faptuluidovedit experimental ca nu toate picaturile care se ciocnesc se si contopesc. Adesea, ele se resping ca niste bile elastice, datorita paturii subtiride aer care se formeaza intre picaturi, la apropierea lor. Pentru,ca picaturile sa invinga acest tampon de aer , ele trebuie sa posede o suficienta inertie a miscarii relative. Pe masura cresterii picaturilor, conditiile de ciocnire si de contopire devin din ce in ce mai favorabile. Teoria arata ca marimea picaturilor prin covalescenta este proportionala cu patratul razei, pe cand viteza de crestere a picaturilor pe seama condensarii este invers proportionala cu raza.

De aceea, se apreciaza ca in stadiul initial de dezvoltare a unui nor, rolul principal in cresterea particulelor componente ale norului il au procesele de condensare si de sublimarea vaporilor. Cresterea pe aceasta cale a particulelor necesita suprasaturatii ale vaporilor in jurul particulelor. Acestea se pot realize aproape exclusive numai in conditiile norului cu structura mixta, eterogena.

Dupa teoria lui T.Bergeron, atata timp cat notul este format numai din picaturi de apa sau numai din cristale de gheata nu se produc precipitatii. Intre vaporii de apa pe de o parte si picaturile de apa sau cristalele de gheata pe de alta parte si picaturile de apa sau numai cristalele de gheata pe de alta parte se poate realize echilibrul, astfel incat, la un moment dat, la suprafata picaturilor nu se mai depune apa prin condensare sau sublimare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.