Prelegerea de succes

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 65
Autor: Calin Nicrea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acest capitol vom intelege care sunt elementele principale care determina succesul unei prelegeri. Integrarea acestora in cadrul propriilor noastre prezentari si prelegeri reprezinta o conditie necesara, nu insa si suficienta. Fie ca suntem mai talentati, sau mai putin talentati, calea spre succesul prelegerilor noastre are un singur nume: antrenamentul. Sa vedem in continuare care sunt pietrele de hotar ale unei prelegeri reusite.

Cursuri similare:

Etapele prelegerii
Din punct de vedere temporal, vorbim despre pregatirea prelegerii, expunerea, feedback ul si analiza si concluziile pentru viitor.
Pregatirea prelegerii
Fiecare isi poate construi propriul sau mod de a pregati o prelegere, intre cele doua extreme: prelegerea minutioasa, pana la cel mai mic amanunt, cu mult antrenament anterior de memorare a textului si prelegerea intuitiva, in care sunt cunoscute doar elementele esentiale de continut, restul fiind lasat pe seama inspiratiei de moment.

O structura prea rigida dezavantajeaza aspectul relatiei cu publicul si ar putea da senzatia unui monolog citit de pe prompter. Lipsa unei structuri poate da impresia de superficialitate si neseriozitate. Optimul se afla undeva la mijloc: o structura predefinita, cu obiective clare si cu materiale ajutatoare pregatite anterior sustinuta de o disponibilitate spre flexibilitate.

Expunerea
Este momentul cel mai fierbinte, atunci cand ne intalnim si comunicam publicului ce avem de spus.
Feedback-ul
Ne-am pregatit prelegerea si am sustinut o. Este momentul sa vedem daca ceea ce am vrut sa comunicam a fost bine inteles. Putem face acest lucru in fiecare moment, urmarind reactia celor prezenti. Ne putem da seama daca sunt interesati de ceea ce le spunem, sau se plictisesc. Apoi, putem face acest lucru in spatiul rezervat intrebarilor si raspunsurilor, cand avem un bun prilej sa observam in ce masura ne am indeplinit obiectivele.

Dupa ce prelegerea s a incheiat, putem gasi o modalitate de a primi feedback referitor la modul in care am prezentat materialul, atat din punctul de vedere al continutului, cat si din punctul de vedere al procesului (modul de prezentare). Putem intreba direct unele dintre persoanele care au asistat la prezentare, sau putem folosi un formular pentru feedback. De asemenea, putem folosi camera de filmat.

Analiza si concluziile pentru viitor
Fiecare prelegere pe care o sustinem este o oportunitate de perfectionare. Progresul este mai rapid daca incheiem un ciclu complet al invatarii. Ne am insusit elementele teoretice, am planificat prelegerea, am sustinut o si am primit feedback. Pentru a incheia ciclul, avem nevoie de a integra experienta dobandita si a o folosi in viitor.

Vom folosi experienta proaspat acumulata pentru a face modificarile sau completarile necesare in prelegerea noastra. Poate ca am facut unele greseli. Sa invatam din ele si sa mergem mai departe. Toti cei care invata, fac greseli si toti cei care fac greseli pot invata, cu conditia sa doreasca si sa accepte acest lucru. Daca ne este greu sa vorbim despre greseli, putem gandi astfel: "Nu exista esec, exista rezultat." Asadar, am tinut o prelegere, am obtinut rezultate, le analizam pentru a ne perfectiona si continuam.

Pregatirea prelegerii
Stabilirea obiectivelor
Este foarte important ca obiectivele prelegerii sa fie bine stabilite dinainte. De asemenea, este la fel de important ca aceste obiective sa ramana vii in atentia noastra in timpul expunerii. Daca nu avem obiective bine precizate, suntem la voia intamplarii. Daca nu le avem in atentie in timpul expunerii, exista pericolul de a ne abate de la drumul propus, mai ales in timpul dialogului cu publicul.

In functie de scopul urmarit, distingem doua categorii de prelegeri: informale sau educationale si de convingere.Prelegerea educationala are drept scop transmiterea de informatii dintr un anumit domeniu. Scopul principal al unei astfel de prelegeri este ca auditoriul sa inteleaga materialul prezentat si sa deschida orizonturi spre un studiu aprofundat.Prelegerea de convingere are ca scop determinarea publicului sa treaca la o actiune dorita de noi. De exemplu, prezentarea unui nou produs, sau prezentarea propriei firme cu scopul de a atrage noi clienti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.