Prelegeri investitii

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 118
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 8
Autor: Mirela Tulca
Dimensiune: 290kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Notiuni conceptuale
Notiunea de investitie este sinonimul cu: alocare, plasare, dotare, iar intr-un sens mai restrins (financiar) reprezinta o cheltuiala facuta pentru obtinerea de bunuri materiale cu o valoare mare si de durata de folosinta indelungata.In conditiile economiei centralizate investitia se considera numai ceea ce se aloca pentru crearea si dezvoltarea bazei materiale de producere si a celei pentru sectorul social-cultural.

Cursuri similare:

Economia de piata a impus schimbarea opticii privind notiunea de investiti. Astfel ele sunt intelese ca reprezentand partea din venit destinata pentru formarea capitalului. Sau cum subliniaza unii specialisti, investitia reprezinta: "angajarea resurselor facuta cu speranta realizarii unor beneficii in decursul unei lungi perioade de timp in viitor" sau "actiune prin care se cheltuiesc bani sau alte resurse in speranta ca in viitor se vor incasa sume mai mari de bani sau se vor obtine alte beneficii".

Aceste formulari evidentiaza continutul concret, material al investitiei (resurse materiale, financiare, etc.) si scopul final - beneficiul (profitul). Notiunii de investitii ii este imanent timpul - element definitoriu al procesului investitional. Pierre Masse subliniaza ca investitia este: "o cheltuiala pentru un viitor incert", deci ii este inerent riscul. Banii trebuie alocati imediat si intr-un volum concret, iar profitul se capata peste o perioada de timp (daca se capata) intr-un volum necunoscut prealabil.

Prin urmare, activitatea de investitii se incununa cu succes cind are loc compunerea urmatorilor factori: vointa, energie, informatie, bani si timp. Procesul de investire este un dialog permanent intre investitor si societate, ca rezultat fiecare din acesti factori are o influenta dubla.

Conform ONU investitiile se clasifica in brute si nete. Investitiile brute includ cheltuielile pentru realizarea de noi mijloace fixe, cheltuielile cu reparatiile capitale, cele pentru cresterea mijloacelor circulante si soldul miscarii capitalului strain. Investitiile nete cuprind cheltuielile pentru cresterea capitalului fix si a celui circulant.

Generalizind cele enuntate mai sus putem defini investitiile ca:Plasare de fonduri banesti intr-o actiune, intr-un proiect sau operatie pentru a crea un spor de avutie, atit la nivelul individului, cit si al firmelor si al societatii, urmarindu-se nu numai sporirea bunurilor si capacitatii de productie ci si obtinerea unui profit;

Un flux al valorilor care au ca punct initial, de pornire, fondurile financiare, o parte a veniturilor si economiilor realizate;O cheltuiala efectuata in prezent, certa, in scopul obtinerii unor efecte viitoare, adesea incerte; din acest punct de vedere investitiile constituie o resursa avansata care comporta un risc.
Referindu-ne la conceptele metodologice ale investitiilor, in primul rind trebuie deosebite:

Investitiile de capital sau reale (real investments): cumpararea de bunuri cu scopul producerii altor bunuri ce se vor vinde ulterior;Investitiile de portofoliu sau fianciare (finacial investments): achizitoinarea de valori, precum hirtii de valoare, opere de arta, sau crearea unor depozite bancare etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.