Prelegeri la cartografie

Trimis la data: 2012-12-12
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: tasea.09
Dimensiune: 2304kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cartografia este stiinta care se ocupa cu studiul proiectiilor cartografice si al metodelor de intocmire, editare si multiplicare sub forma analogica si digitala a hartilor, in vederea reprezentarii in plan a suprafetei terestre sau a unor portiuni din aceasta suprafata.

Cursuri similare:

De la inceput, cartografia, a fost inclusa in stiinta de geografie, deoarece aceasta se ocupa atit cu descrierea suprafetei terestre, cit si cu reprezentarea acesteia in plan. Cu trecerea timpului, cartografia a devenit o stiinta cu o aplicabilitate larga, care cuprinde urmatoarele parti componente:

Cartografia matematica are ca obiect de studiu determinarea bazei matematice a hartilor, in vederea reprezentarii conventionale a suprafetei terestre in plan, pe baza folosirii unei proiectii cartografice.Intocmirea si redactarea hartilor se ocupa cu studiul metodelor si proceselor clasice si automatizate de obtinere a originalelor hartilor, sub forma analogica sau digitala.

Editarea hartilor are ca obiect de studiu stabilirea metodelor si proceselor de reproducere si multiplicare a hartilor, cu ajutorul tehnologiilor clasice si moderne.Cartometria se ocupa cu rezolvarea diferitor probleme pe harti, pe baza unor masuratori de precizie.

Cartografia digitala cuprinde studiul sistemelor integrate de generare in forma digitala a hartilor si planurilor, pe baza datelor numerice rezultate din masuratorile de teren, precum si a datelor grafice obtinute prin metoda digitizarii sau prin scanare.

Geodezia pune la dispozitia cartografiei, elementele elipsoidului de referinta si rezultatele masuratorilor geodezice combinate cu masuratori astronomo-geodezice si gravimetro-geodezice, care constituie baza geodezica a hartii;Topografia si fotogrametria asigura ridicarea in plan a teritoriului cu detaliile topografice si pune la dispozitia cartografiei datele de baza necesare pentru intocmirea hartilor;

Teledetectia pe baza cercetarii suprafetei terestre si a oceanelor usureaza obtinerea informatiilor necesare pentru intocmirea hartilor tematice;Geografia asigura cunoasterea elementelor caracteristice ale teritoriului reprezentate pe harti, precum si a unor fenomene naturale;

Informatica pune la dispozitia cartografiei modul de folosire a mijloacelor tehnice ce asigura achizitionarea si prelucrarea datelor si a programelor de lucru (software), care se folosesc in procesul de cartoeditare a hartilor;

Matematica si statistica matematica prin metodele si procedeele de calcul folosite in cartografie, creaza baza matematica a hartii si respectiv estimarea si aprecierea statistica a unor reprezentari cartografice. Problema reprezentarii suprafetei curbe a Pamintului pe o suprafata plana a constituit o preocupare a oamenilor de stiinta, din cele mai vechi timpuri si pina in prezent, functie de evolutia societatii.Informatiile documentare despre reprezentarile cartografice, ce cuprind teritoriul Republicii Moldova sunt realizate inca din vechime, fiind continuate pina in prezent de catre o serie de invatati ai vremii.

Un document remarcabil al istoriei cartografiei Moldovei constituie opera cartografica al domnitorului Dimitrie Cantemir, terminata in jurul anului 1716, fiind tiparita de fiul sau Antioh Cantemir in 1737 la Amsterdam(Olanda) intitulata "Principatus Moldaviae nova et accurata descriptio delineante Demetrio Cantemiro". Harta a fost intocmita in baza cercetarilor individuale, documentelor timpului, precum si din spusele consilierilor.

Este prima harta elaborata de un moldovean, pina atunci Moldova fiind inclusa in harti executate de autori straini, mai des din Grecia. Originalul hartii Moldovei, cu dimensiunile 66,5 x 51cm, reprezentat la scara de aproximativ 1: 945 000, a fost descoperit la Biblioteca Nationala din Paris, de catre membrul Academiei Romane George Vaslan in 1926.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.