Prelucrarea primara a datelor

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel Lucretiu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Datele statistice inregistrate, printr-o modalitate de observare totala sau partiala, sunt utile in procesul de cunoastere si pregatire a deciziilor numai daca sunt supuse unor operatiuni de prelucrare. Prelucrarea, ca etapa a cercetarii statistice, cuprinde operatii de rafinare sau transformare cu ajutorul carora se realizeaza trecerea de la datele individuale la indicatorii derivati, sintetici, care reflecta esenta din manifestarea fenomenelor.

Cursuri similare:

Pentru desprinderea aspectelor esentiale si stabile din manifestarea fenomenelor analizate datele statistice sistematizate trebuie sa fie supuse unor operatii de prelucrare. Prelucrarea datelor statistice inregistrate poate fi primara sau secundara.Prelucrarea primara cuprinde operatii de clasificari, de grupari, de comparari, de prezentare sub forma de tabele, grafice sau serii statistice.

Prin efectuarea acestor operatii se realizeaza sintetizarea datelor individuale la nivelul grupelor sau claselor, se calculeaza indicatori absoluti si/sau relativi, se prezinta sintezele efectuate prin tabele, grafice sau serii statistice. Rezultatele operatiilor de prelucrare primara sunt elementele de intrare pentru prelucrarea secundara in urma careia se estimeaza valori tipice, omogenitatea si asimetria distributiilor, intensitatea legaturilor dintre fenomenul analizat si factorii sai de influenta etc.

2. Metode de structurare a colectivitatilor statistice in functie de una sau mai multe caracteristici
Principalele metode sunt clasificarea si gruparea. Obiectivul principal al acestora il reprezinta formarea de clase sau grupe de unitati omogene, din colectivitatea investigata. Prin grupa sau clasa omogena intelegem acea grupa sau clasa in care sunt incluse acele unitati din colectivitate la care valorile individuale ale caracteristicii urmarita prezinta variatii minime, explicate prin influenta factorilor intamplatori.

2.1. Clasificarea statistica
Clasificarea presupune operatii complexe de sistematizare a unui ansamblu de unitati sau notiuni, pe baza caracteristicilor lor comune, in clase de unitati, a claselor de unitati in clase de clase de unitati s.a.m.d., cu scopul ca fiecare clasa astfel obtinuta sa ocupe un loc precis si stabil intr-o structura sau ierarhie. In cadrul operatiei de clasificare se disting obiectele (unitatile) de clasificat; criteriul (criteriile) dupa care se efectueaza clasificarea; clasele rezultate din operatii de clasificare.

Gruparea, ca operatie de sistematizare, se aplica variabilelor cantitative, rezultatul constituindu-l seria de distributie de frecvente heterograda.
a) In functie de numarul de caracteristici, intalnim:
-grupari simple, in functie de o caracteristica;
-grupari combinate, in functie de doua sau mai multe caracteristici.

b) In functie de variatia caracteristicii urmarite avem:
-gruparea pe variante, in cazul variabilelor discrete sau in cazul in care caracteristica urmarita prezinta un numar redus de variante. Ea presupune stabilirea variantelor in care vom grupa datele si numararea unitatilor la care se inregistreaza aceeasi varianta a caracteristicii.

Dupa determinarea marimii intervalelor de variatie este necesar sa se determine limitele inferioare si superioare ale intervalelor de grupare. Stabilirea limitelor se poate face astfel: limita superioara a fiecarui interval sa se preia ca limita inferioara a intervalului urmator, obtinandu-se astfel intervale cu limita repetabila sau limitele inferioare si superioare ale intervalelor de grupare distincte, diferentiate printr-o unitate.

Centrul de interval reprezinta valoarea situata la jumatatea distantei dintre limitele intervalului si este considerat reprezentativ pentru datele din interiorul intervalului.Frecventele relative cumulate (crescator sau descrescator) reprezinta procentul unitatilor statistice care au valoarea variabilei mai mica sau cel mult egala cu limita superioara a grupei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.