Prelucrarea primara a datelor statistice si prezentarea informatiilor obtinute

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 6.29 / 10
Downloads: 58
Autor: Gabriel Donescu
Dimensiune: 35kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Prelucrarea statistica
Prelucrarea statistica - este un proces prin care datele inregistrate sunt sistematizate sunt tratate statistic in vederea obtinerii sistemului de indicatori statistici. Obtinerea indicatorilor statistici este necesara pentru caracterizarea in expresii numerice generalizatoare, a ceea ce este esential pentru un grup de unitati sau pentru intreaga colectivitate, studiate in conditii de timp si de spatiu.

Cursuri similare:

Prelucrarea primara inseamna in acelasi timp si centralizarea, sistematizarea si omogenizarea datelor observarii in vederea aplicarii modelelor de calcul si analiza satistica.Sistematizarea datelor inregistrate presupune ordonarea acestora in functie de omogenitatea lor.

Deci la baza sistematizarii se afla principiul omogenitatii. (Ex. pentru formularea unei idei sau a unei fraze de compliment - cuvintele trebuiesc alese (grupate), sau (clasificarea studentilor dupa notele obtinute la examenul de statistica). Principiul omogenitatii este un principiu de pierdere a informatiei pentru a castiga informatie.

Insasi sistematizarea se realizeaza prin :
a)centralizarea si
b)gruparea statistica a datelor.
a)centralizarea - presupune totalizarea unitatilor statistice sau a valorilor unei caracteristici la nivelul grupelor tipice sau al colectivitatii observate. Totalizarea valorilor unei caracteristici se face prin insumarea directa sau prin folosirea unor coeficienti de echivalenta (preturi, timpul de munca etc.) In urma centralizarii obtinem mult doritii indicatori statistici de nivel (ex, nr. populatiei unei localitati, valoarea productiei)

Pe orizontala se gaseste fiecare unitate cu toate variantele inregistrate la toate caracteristicile (variabilele) inregistrate, iar pe verticala sunt distributiile de valori ale celor p variabile independente inregistrate.

2. Gruparea si clasificarea datelor statistice
Gruparea statistica - este o centralizare pe grupe a unitatilor unei colectivitatii. Se obtine in baza aplicarii metodei gruparilor statistice presupunand principiul omogenitatii.
Omogenitatea statistica inseamna ca in grupa (clasa) respectiva sa existe variatie minima intre variantele inregistrate - variatie care poate fi explicata ca fiind influenta factorilor aleatori.
In forma gruparii statistice - rezulta siruri de date ordonate dupa variatie, in sens crescator sau descrescator, a caracteristicilor de grupare.

Dupa continutul caracteristicii de grupare putem avea:
grupari cronologice in cazul in care sistematizarea datelor se face dupa o variabila de timp;grupari teritoriale cand sistematizarea datelor se face dupa o variabila de spatiu;grupari atributive se folosesc pentru toate caracteristicile, in afara caracteristicilor de timp si spatiu.

Caracteristicile atributive pot fi caracteristici cantitative (numerice) si calitative (nenumerice).Dupa numarul variabilelor de grupare pot fi: simple si combinate.
Gruparile simple (dupa o singura variabila ) (Fig. 3.1.) pot fi:
a)gruparea pe variante daca amplitudinea variatiei este mica si la nivelul unitatilor individuale s-au inregistrat un numar mic de valori distincte (variante);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.