Prepararea amestecurilor de formare

Trimis la data: 2009-06-13
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalin tun
Dimensiune: 810kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prepararea amestecurilor de formare este operatia tehnologica in timpul careia se realizeaza peliculizarea liantului pe suprafata granulelor de nisip. Procesul de preparare a amestecurilor de formare si de miez este constituit din urmatoarele operatii: dozarea componentilor amestecului (nisip, lianti, adaosuri, apa, etc.) Pentru componentii solizi sau prafosi, dozarea se efectueaza gravimetric. Componentii lichizi (lianti, apa, emulsii) sunt dozati fie gravimetric,

Cursuri similare:

Daca pelicula de liant are o grosime mai mare (cazul consumurilor mai mari de liant), liantul suplimentar fata de cel necesar pentru peliculizare se concentreaza sub actiunea fortelor Laplace, in puntile de legatura dintre granule (fig.71) si prin aceasta se micsoreaza rezistenta specifica deoarece puntile de legaAZtura (de contact) se caracterizeaza printr-un numar mai mare de defecte.
Desi rezistenta mecanica creste cu cresterea continutului de liant in amesAZtec, cresterea rezistentei nu este direct proportionala cu cresterea continutului de liant.

Structura peliculara asigura totdeauna o rupere coeziva, adica prin pelicula de liant (fig.72,a). La structurile peliculare suprafata de contact pe care actioneaza foitele de adeziune este de 30 ... 60 ori mai mare decat suprafata pe care actioneaza foitele de coeziune, ruperea capata caracter coeziv (pelicula se rupe in interior si nu se desprinde de graunte) (fig.72, a). Structura de contact, se caracAZterizeaza prin prezenta liantilor sub forma de punti izolate (fig.69, b).

Latimea acestor punti este cu mult mai mica decat latimea puntilor in cazul structurii peliculare (fig.69. a). Aceasta structura se formeaza in cazul unor cantitati mici de liant care, sub actiunea fortelor Laplace si a fortelor capilare se mentin la suprafata granuleAZlor de nisip sub forma de picaturi. La preparare (in timpul amestecarii), aceste picaturi se deplaseaza datorita efectului de capilaritate la punctele de contact dintre granule.

La aceasta structura, suprafata de contact in sistemul nisip-liant in care .activeaza foitele adezive este de numai 2 ... 3 ori mai mare fata de sectiunea minima a puntilor de la structura peliculara si din aceast motiv, in cazul solicitarilor mecanice, ruperea are caracter adeziv (fig.72, c).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.