Preparate enzimatice si culturi starter

Trimis la data: 2010-05-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana_R
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Industria alimentara este in fapt o biotehnologie. Materiile prime agroalimentare sunt produse biologice si implicit conservarea lor pana la procesare sau pana la consum implica controlul si monitorizarea riguroasa a activitatii enzimelor proprii tesuturilor vegetale si animale, sau a activitatii enzimelor elaborate de microflora specifica.
Biotehnologia este un domeniu de o vasta interdisciplinaritate, situandu-se la interferenta dintre biologie, microbiologie, biochimie si inginerie genetica.
Enzimele proprii tesuturilor vegetale si animale sunt esentiale in transformarile pe care materiile prime folosite in industria alimentara le parcurg pana la produsul finit(ex: maturarea fructelor si legumelor, germinarea semintelor folosite ca materii prime in industria panificatiei sau a berii, maturarea branzeturilor si a preparatelor din carne, maturarea vinurilor si a bauturilor distilate aromate).

Enzimele pot avea si un rol deteriorativ cu implicatii in modificarea caracterelor senzoriale sa implicit cu pierderea valorii nutritive si tehnologice a materiilor prime agroalimentare.
Alaturi de enzimele existente in tesuturile vegetale si animale netratate termic un rol important il joaca si microorganismele. Unele microorganisme fac parte din culturi selectionate, se adauga intr-un mediu de cultura in mod intentionat, iar activitatea lor este exploatata si directionata catre obtinerea unui produs alimentar cu valoare biologica ridicata (produse lactate acide, vin, bere, otet, alcool etilic, branzeturi, preparate din carne, produse farmaceutice, etc).

Alta categorie de microorganisme pot determina alterarea materiilor prime sau a produselor alimentare. Acest motiv sta la baza impunerii unor norme de igiena foarte riguroase.
In ultima perioada, rolul biotehnologiilor a fost foarte bine conturat de tendinte moderne aplicate sub forma de preparate enzimatice mixte ca adaosuri exogene in industria branzeturilor, preparatelor din carne, etc. In egala masura, si nu mai putin importante, in conturarea tendintelor moderne sunt mocroorganismele. Ele se folosesc sub forma de culturi starter, singulare sau mixte, in industria laptelui, carnii, etc.

PREPARATE ENZIMATICE
Enzimele se mai numesc si biocatalizatori de natura proteica, solubili, coloidali, sensibili la actiunea caldurii si puternic dependenti de conditiile de mediu. Enzimele sunt sintetizate de celule vii.
Intr-un metabolism desfasurarea secventiala a fiecarei etape este posibila numai sub actiunea biocatalizatorilor. Enzimele pot fi de natura vegetala, animala sau microbiana (fungica sau bacteriana).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.