Presa religioasa in Romania

Trimis la data: 2010-11-11
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 103
Autor: Eugen Goia
Dimensiune: 78kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Omul are o existenta multidimensionala, raportandu-se la existenta nu numai prin rationalitate sau intentionalitate pragmatica, ci si prin simtire si traire contemplativa.Religia ii ofera omului aceasta sansa de a se proiecta intr-un orizont de valabilitate ce transcende orice realitate factuala. Acest tip de proiectare se numeste experienta religioasa si ii este consubstantiala fiintei umane. Desi, aceasta traire este specifica omului nostru interior, ca sa se contureze si personalizeze plenar, omul simte nevoia sa se exprime in comuniune prin diverse modalitati specifice: gestica religioasa (inchinare, ingenunchere,), rugaciune particulara si comuna, forme si ritualuri cultice, dar in mod deosebit, prin cuvant rostit si scris.
Orice religie cunoscuta, de la geneza sa si pana astazi, a folosit si foloseste cuvantul pentru a comunica si cumineca semenilor notiunile doctrinei, pe care acestia ar trebui sa le urmeze ca parte din revelatia divina, supranaturala, specifica fiecarei religii.
La inceput, cuvantul purtator de mesaje, era folosit in forma sa orala, fapt ce a condus la formarea traditiei orale in cultura religioasa a popoarelor, mai apoi in forma scrisa (pictografica, hieroglifica si alfabetica), ceea ce a determinat, in parte, aparitia si rezistenta in timp a Scripturii .

Cuvantul, ca dar specific si deosebitor acordat speciei umane de catre Creator, este dotat cu o forta demna de a fi luata in seama in relatiile interumane. Forta cuvantului este mult mai mare si mai importanta decat forta fizica sau cea a armelor. In urma unui cuvant bine exprimat, care propaga si argumenteaza imbatabil esenta lucrurilor se inroleaza adepti, se formeaza asociatii de oameni, se creeaza ideologii, se fundamenteaza pacea sau se porneste razboiul, se infaptuieste justitia si se consolideaza morala publica.

Menirea de fond a presei consta tocmai in materializarea fortei cuvantului si a infaptuirii caracterului culturalizator al acestuia. In acest sens, indiferent de domeniul pe care il circumscrie, presa religioasa - trebuie sa-si mentina in permanenta un curs pedagogic si moralizator care sa corespunda preceptelor invataturii lui Hristos. Acest deziderat l-au infaptuit primele tiparituri religioase din tara noastra prin acele prime carti de cult bisericesti, tiparite de renumitii tipografi Macarie ieromonahul, cu al sau Liturghier -

Targoviste 1508, Dimitrie Liubavici cu Catehismul romanesc tiparit la Sibiu in anul 1544 si apoi multimea cartilor de cult si religioase tiparite de vrednicul Diacon Coresi in cateva decenii ale secolului al - XVI-lea. Nu trebuie pierdut din vedere nici efortul continuu depus de calugarii - scribi din manastiri si de preotii stiutori de carte din perioada de dinaintea aducerii tiparului in Tarile Romane, pentru realizarea cartilor manuscrise, in majoritatea lor cu continut religios, care au stat la baza scrierilor romanesti ulterioare tiparite, si au constituit izvor de inspiratie pentru multe din realizarile publicisticii religioase periodice.

In ultimele secole, presa a cunoscut o dezvoltare impresionanta, covarsitoare, multiforma in exprimare, manifestare si comunicare.
Secolele trecute plasau presa in sfera "academismului", a unui cerc restrans de initiati, pe care ganditorii secolului al - XVIII-lea au descoperit-o ca pe o necesitate in vederea iluminarii reprezentantilor masei vulgate, printr-un efort de cultivare, de formare a unei gandiri autonome, elevate si chiar critice. Urmand aceasta linie, gratie impactului reverberant pe care-l avea in societate, in scurt timp, presa a devenit pentru aceasta un important sistem de referinta si chiar o remarcabila putere in stat.

Un principiu esential dupa care presa ar trebui sa se conduca, este acela de a cultiva in societate un spirit selectiv, afin valorilor perene. Pe langa functia sa informativa, presa trebuie sa promoveze si sa proiecteze o functie axiologica, in virtutea careia sa poata definii si propune paradigme demne de urmat. Pentru aceasta este nevoie ca insasi ea, presa, sa reprezinte un sistem de referinta viabil.
"Presa este educatoarea maselor. Ea nu se adreseaza in primul rand celor mai culti, ci publicului mare. Acesta asteapta in primul rand stiri care-l privesc direct si care sa fie comentate in mod obiectiv (...).

Asteptam de la presa sa apere sfintenia personalitatii omenesti, familia, ordinea publica si mai presus de toate acele institutii fundamentale: Statul, Biserica, Armata, Justitia, Scoala. Asteptam de la presa sa fie oglinda vietii si sa-i scoata la iveala adevarata ei valoare. Asteptam de la ziaristul cult, cinstit si devotat misiunii lui sa aiba atitudinea unui judecator fara sa dispuna de puterea judecatorului. Ziaristul sa poata formula o decizie fara sa ne constranga s-o implinim decat in puterea constiintei proprii, liber manifestate si urmate. Astfel concepe un preot si un cititor de buna credinta menirea presei nationale (...)" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.