Prescriptia extinctiva

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Bonea
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In viata social juridica, timpul ocupa un rol deosebit de important, astfel timpul desemnat in unitati fragmentate, ore, zile, luni sau ani, denumite intr-o expresie cu caracter general termen, poate sa duca la producerea unor efecte juridice in sensul dobandirii unor drepturi sau la incetarea altor efecte juridice in sensul stingerii unor drepturi timpul, respectiv notiunea de "termen" exprima ideea de sanctiune. Ideea de sanctiune in sensul stingerii unor drepturi poate viza deopotriva greseala, neglijenta sau imprudenta celor in cauza de a urma sau respecta dispozitiile legii, in ceea ce priveste unitatile de timp in care drepturile lor trebuie sa fie exercitate.

Cursuri similare:

Sanctiunile nerespectarii termenelor in care drepturile subiective trebuiau sa fie exercitate, sanctiuni ce se aplica in cazul nerespectarii unitatilor de timp prevazute de lege in exercitarea unor drepturi sunt prescriptia si decaderea.

Prescriptia extinctiva consta in stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul prevazut de lege.Prescriptia extinctiva: stingerea, dupa caz, fie a acelei componente a dreptului la actiune care e posibilitatea titularului dreptului de creanta de a obtine obligarea subiectului pasiv la executarea obligatiei corelatiAZve sau la recunoasterea dreptului subiectiv contestat, fie a insusi dreptului real principal (sau, in situatiile expres prevazute de lege, a dreptului nepatrimonial), datorita neexercitarii in termenul prevazut de lege.

Natura juridica a prescriptiei extinctive
Prescriptia extinctiva e cunoscuta de toate ramurile de drept prescriptia extinctiva se infatiseaza ca o institutie juridica avand un caracter complex natura sa juridica urmeaza a fi stabilita in cadrul fiecarei ramuri de drept.

Pentru dreptul civil, prescriptia extinctiva: sanctiunea indreptata impotriva pasivitatii titularului dreptului subiectiv civil, sanctiune ce urmeaza a fi privita diferit:
-dc e vorba de un drept de creanta sau de un drept real accesoriuprin prescriptia extinctiva se stinge o componenta a dreptului la actiune
-dc e vorba de un drept real principal sau de un drept nepatrimonial (desigur, numai daca legea prevede in mod expres prescriptibilitatea unui astfel de drept)prescriptia extinctiva stinge insusi dreptul subiectiv.

O problema strans legata de reglementarea prescriptiei extinctive e aceea a caracterului imperativ sau dispozitiv al normelor care formeaza aceasta institutie.De lege lata, caracterul imperativ al normelor care reglementeaza prescriptia extinctiva e neindoielnic, deoarece interesul ocrotit e de ordine publica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.