Presiunea sangelui - aparate pentru masurarea presiunii sangelui

Trimis la data: 2009-06-26
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Modrogan Irina
Dimensiune: 520kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Presiunea sangelui este o marime fiziologica importanta a sistemului cardiovascular al unui pacient. Succesiunea ritmica a contractiei si relaxarii muschilor inimii dezvolta o curgere oscilanta a sangelui prin corpul uman. Presiunea sangelui este masurata atat in momentul contractiei inimii (sistola), cat si in momentul relaxarii (diastola). Masurarea presiunii sangelui este deosebit de importanta pentru monitorizarea pacientilor in timpul anesteziei si terapiei intensive, precum si in cazul disfunctiilor sistemului cardiovascular.

Cursuri similare:

Masurarea presiunii sangelui se poate realiza prin metode directe sau indirecte. Metodele directe sunt mai exacte decat cele indirecte, dar sunt invazive, lezand vasele de sange. Metodele directe presupun introducerea unui cateter in interiorul vasului de sange si conectarea acestuia cu un traductor electronic de presiune. Tehnicile directe sunt utilizate de obicei in anestezie sau terapie intensiva, fiind asociate cu diferite complicatii precum tromboza, infectii, sangerari. Metodele indirecte se bazeaza pe comprimarea din exterior a vaselor de sange. Desi aceste metode sunt mai putin exacte, totusi ele predomina in controlul de rutina al presiunii sangelui.

Metodele de masurare a presiunii sangelui pot fi grupate astfel: Metode directe (invazive) realizate prin introducerea unui cateter in artera si conectarea lui la un sistem de masurare si in registrare a presiunii.
Metode indirecte (neinvazive), bazate pe principiul comprimarii unei artere mari cu ajutorul unei mansete pneumatice in care se realizeaza o presiune masurabila. Valorile presiunii intraarteriale se apreciaza prin diverse metode, comparativ cu presiunea cunoscuta din manseta.

Metoda palpatorie (Riva Rocci) masoara numai presiunea sistolica, prin perceperea primei pulsatii a arterei radiale la decomprimarea progresiva a mansetei aplicate in jurul antebratului. Aparitia primei pulsatii este perceputa prin palparea arterei in aval de maseta. Metoda palpatorie foloseste un sfigmomanometru.Metoda ascultatorie (Korotkoff) masoara presiunile prin perceperea cu stetoscopul plasat in plica cotului a zgomotelor care apar la decomprimarea lenta a mansetei, datorita circulatiei turbulente. Metoda palpatorie foloseste un sfigmomanometru si un stetoscop.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.