Pretul si profitul

Trimis la data: 2015-01-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: tudorstefanr
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acel instrument economic care a aparut odata cu schimbul de marfuri, prin intermediul caruia se pot masura valoric bunurile economice care se comercializeaza.
Acel instrument complex de masurare monetara, care reflecta in marimea lui atat cheltuielile de munca efectuate pentru obtinerea unui bun, cat si raportul dintre cerere si oferta, utilitatea, abundenta sau cantitatea sa.
1. Functia de evaluare a eforturilor si a efectelor obtinute in activitatea economica, prin intermediul preturilor se poate evidentia si calitatea deciziilor agentilor economici producatori.
2. Functia de corelare, prin intermediul sau se pot transmite, rapid si ieftin, informatii privind raportul cerere-oferta, ca si aparitia excesului sau deficitului de cerere si/sau de oferta.

3. Functia de informare asupra situatiei pietei si intentiilor firmelor concurente prin intermediul pretului, agentii economici sunt informati, rapid si fara dificultati, asupra raportului cerere-oferta, cantitatea sau abundenta produselor, rentabilitatea investitiilor.
4. Functia de stimulare a producatorilor, pentru luarea unor decizii privind orientarea activitatilor economice spre realizarea numai a bunurilor rentabile si cerute de piata, impulsionarea introducerii progresului tehnic, perfectionarea conditiilor de productie si aplicarea unui management performant.

5. Functia de distribuire/redistribuire a veniturilor, deoarece cu ajutorul lor se poate face distribuirea/redistribuirea veniturilor, acestea actionand ca un "mecanism de constrangere a agentilor economici participanti pe piata".
MG Interventia statului in formarea preturilor
Statul poate interveni in formarea preturilor prin urmatoarele politici:
A. Politici care limiteaza interventia statului la un numar relativ redus de produse, fie pentru sustinerea preturilor (in special la produse agricole si miniere), fie pentru limitarea cresterii lor (la produsele de baza ale populatiei, la tarifele serviciilor publice, la costul energiei).

B. Politici bazate pe coexistenta unui sector public, relativ important cu cea a unui sector liber sau supravegheat ori a unui sector privat, relativ important cu a unui sector de stat supravegheat in ceea ce priveste acele "zone" ale sectorului public care au o libertate mai mare in utilizarea unor preturi decat anumite "zone" ale sectorului privat (pot fi sectoare ce nu sunt influentate de concurenta externa si pot fi sectoare ce sunt influentate direct care au o libertate mai mare in formarea preturilor).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.