Prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie in dreptul penal romanesc

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana Iorgulescu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Starea proprie societatilor bulversate de revolutii sau crize sociale de amploare (asa cum a fost si cazul Romaniei in anul 1989 si in perioada ce a urmat) este determinata de disconfortul social materializat in insecuritatea cetateanului si a societatii.
Privita ca fenomen social, coruptia este expresia unor maniAZfestari de descompunere morala si degradare spirituala; ea reprezinta o problema sociala complexa, ale carei modalitati de manifestare, consecinte sociale si cai de solutionare intereseaza opinia publica si nivelul institutionalizat al controlului social.

Cursuri similare:

Cuvantul coruptie vine de la termenul latin "coruptio", caracterizand o anumita comportare a functionarului care isi comercializeaza, isi vinde atributele functiei si increderea acordata de societate, primind in schimb bani sau alte foloase.In acest context, fenomenul coruptiei include toate faptele si actele unor subiecti de drept care, profitand de functia sau pozitia sociala pe care o ocupa, actioneaza pentru obtinerea unor avantaje personale, prin mijloace ilicite, renuntand la respectul fata de lege si morala, ca o reflectare a starii de decadere a societatii.

Coruptia este perceputa de catre majoritatea segmentelor din populatie ca un fenomen deosebit de grav si periculos, care submiAZneaza structurile de putere si autoritate si se refera, mai ales, la daAZrea si luarea de mita, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta, intrucat savarsirea acestor infractiuni, in care sunt implicati uneori demnitari sau fosti demnitari, reprezentanti ai Guvernului, parlamentari, magistrati si cadre din institutiile care trebuie sa apere legalitatea determina, in randul populatiei, o perceptie negativa asupra credibilitatii institutiilor publice.

Obiectivele marii coruptii sunt duble: profitul si putereaa€š care se pot realiza numai prin infiltrarea in structurile de stat si utilizarea canalelor internationale. Conceputa in cel mai popular sens al cuvantului, coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii in avantaj propriu. O data cu amploarea pe care o capata coruptia pe intreg globul si cu dezvoltarea publica puternica a efectelor acesteia, coruptia devine o problema tot mai vizibila si mai preocupanta. In procesul tranzitiei Romaniei la economia de piata, fenomenul coruptiei a suferit si sufera modificari cantitative si calitative,

manifestate prin dorinta avida a intreprinzatorilor si investitorilor particulari de a obtine, in timp scurt, profituri uriase prin utilizarea unor sume de bani, oferite ca dar functionarilor publici. Astfel, majoritatea infractiunilor complexe descoperite in economie privind procesul de privatizare, transferurile nelegale de capital, sustragerile de mari proportii etc. sunt insotite de acte de coruptie, comise de multe ori de catre persoane cu functii de conducere sau atributii de control.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.