Previzionarea si analiza informatiilor in marketing

Trimis la data: 2010-05-07 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 55
Autor: Anca Banu Dimensiune: 308kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru analiza informatiilor rezultate din cercetarile de marketing,
cercetatorii au la dispozitie o varietate de metode de analiza, care pot fi grupate dupa diferite criterii.Analiza informatiilor presupune conversia unor serii de observatii in generalizari despre variabile precum si/sau relatiile existente intre variabile.In esenta, analiza informatiilor furnizeaza raspunsuri la intrebari pe care le putem formula referitor la o serie de date, intrebari cum ar fi:
- Care este tendinta centrala a variabilelor analizate?
- Cum poate fi caracterizata variatia fenomenului cercetat?
- Ce relatii exista intre variabilele considerate si cat de puternice
sunt?
Referate similare: Nu exista cursuri similare

In principal, obiectivele analizei informatiilor sunt: determinarea
tendintei centrale a fenomenului studiat, identificarea variabilelor si a asocierii dintre acestea, caracterizarea variatiei si a repartitiei acestora, efectuarea de previziuni, determinarea legaturilor de cauzalitate dintre variabile etc.1

Pana la utilizarea calculatoarelor electronice cele mai uzuale metode
de analiza a informatiilor erau preponderent metodele care studiau relatia existenta intre doua variabile, metode bivariate, apoi s-au utilizat pe scaralarga metodele de analiza multivariata. Alegerea uneia sau alteia din metode presupune cunoasterea naturii variabilelor supuse analizei.

4.1.1 Determinarea tendintei centrale
Pentru identificare tendintei centrale a fenomenului se are in vedere
tipul de scala cu ajutorul caruia s-au obtinut informatiile supuse analizei. Astfel, daca s-a utilizat scala nominala, pentru caracterizarea tendintei centrale se va calcula grupul modal.
Variabilitatea unui fenomen este explicata de complexul dinamic de
influente, care il genereaza si care face ca de fiecare data sa se produca o manifestare aparte, un element distinct al colectivitatii.

Deseori se pune problema de a evidentia ceea ce este tipic, de a gasi o valoare capabila sa informeze asupra intregii colectivitati. Din punct de vedere statisticomatematic, o asemenea valoare este un nivel separat, un nivel abstract in jurul caruia sa se concentreze toate variantele reale ale colectivitatii formate din manifestarile fenomenului cercetat. O astfel de valoare se numeste medie. O forma particulara a marimilor medii o constituie mediana si grupul modal.

Grupul modal este reprezentat de varianta care prezinta frecventa
maxima in seria de date considerata:grupul modal = max ( fi ), unde fi
este frecventa elementului i din serie.Daca la obtinerea informatiilor de marketing s-a utilizat o scala de tip ordinal, atunci pentru evidentierea tendintei centrale se impune
calcularea medianei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.