Prezentarea generala a activitatii de constructii

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_C
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa o succinta istorie a realizarilor si prezentarea principalelor tendinte de viitor in domeniu sunt enumerate principalele particularitati ale procesului de productie si ale productiei de constructii, precum si implicatiile lor asupra activitatii constructorului. Capitolul se incheie cu precizarea domeniului de activitate a ramurii constructiilor si cu prezentarea rezultatului material al acestei activitati (obiectul, lucrarile si productia de constructii-montaj).
Una dintre primele preocupari ale oamenilor (asa cum se intampla de altfel cu marea majoritate a vietuitoarelor) a fost cea legata de asigurarea conditiilor de trai si, in primul rand, a unor conditii de locuit cat mai sigure.
Locuinta este locul in care oamenii isi petrec peste jumatate din timpul disponibil si de aceea, in decursul istoriei, aceasta a fost permanent perfectionata pentru a raspunde cat mai bine necesitatilor zilnice.

S-a ajuns pana la a se compara functiunile locuintei cu functiunile corpului uman. Una din cele mai bune alegorii in acest sens a fost realizata de Radu Mihai Papae care propune urmatoarele paralele:
In toate cele trei mari cicluri constructiile au fost considerate ca parte importanta a activitatii si culturii umane.
Primul val este inregistrat la inceputurile societatii agricole cand fiecare familie era responsabila pentru construirea spatiilor de locuit, a adaposturilor pentru animalele de munca, a magaziilor pentru pastrarea alimentelor etc.

Profesia de constructor a aparut mai tarziu, la inceputurile istoriei scrise, atunci cand a crescut considerabil cererea de lucrari de constructii (in special piramide, temple, canale etc.)
Sunt recunoscute ca rezultate exceptionale ale geniului uman "cele sapte minuni ale lumii antice" care reprezinta sapte monumente de arhitectura de dimensiuni, solutii constructive si tehnici de realizare greu de explicat chiar si in zilele noastre:

1) Piramidele egiptene (aproximativ 80) au fost construite intre secolele XXX si XI i.Hr. pe malul stang al Nilului si au ramas celebre prin ansamblul de la Gizeh (care cuprinde: "piramida cea mare a faraonului Kheops si piramidele faraonilor Kephren si Mikerinos);
2) Gradinile suspendate ale Semiramidei construite in timpul domniei lui Nabucodonosor(604-561 i.Hr.) in vestul orasului Babilon, in terase sustinute de stalpi imensi avand un ingenios sistem de irigatii cu un consum minim de energie;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.