Prezentarea materialului de urmarire penala

Trimis la data: 2010-07-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Isabela Morariu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiune: activitate care are loc la sfarsitul urmaririi penale si care consta in aducerea la cunostinta a invinuitului sau inculpatului a intregului material probator pentru ca acesta sa aiba posibilitatea sa se apere si sa combata probele administrate.Se poate face distinctie intre doua modalitati de prezentare a materialului, in functie de calitatea procesuala: daca s-a pus sau nu in miscare actiunea penala. De regula, fata de invinuit, daca nu s-a pus in miscare actiunea penala, prezentarea materialului o face procurorul dupa ce a primit dosarul de la organul de cercetare penala.

Cursuri similare:

Daca s-a pus in miscare actiunea penala, de regula, prezentarea o face organul de cercetare penala inainte de a trimite dosarul la procuror.
In prezent, dupa ultimele modificari legislative, aceasta activitate este obligatorie atat fata de invinuit, cat si fata de inculpat.
Conditii in care se poate face prezentarea materialului de urmarire penala: sunt necesare doua conditii:
ia cercetarea sa fie terminata: organul de cercetare penala crede ca a strans toate probele in cauza;
ia invinuitul sau inculpatul sa fie prezent;
Sunt situatii in care prezentarea materialului nu este posibila pentru ca inculpatul se sustrage de la urmarire penala, in aceasta situatie urmarirea putand sa continue.
Competenta prezentarii revine organului de urmarire penala, iar in ceea ce priveste procedura prezentarii, organului de urmarire penala ii revin anumite obligat:
• ii pune in vedere invinuitului sau inculpatului ca are dreptul sa ia la cunostinta despre dosar;
• sa asigure posibilitatea sa ia la cunostinta de materialul de urmarire penala. Acest lucru se poate face prin mai multe modalitati: studierea dosarului de catre invinuit sau inculpat. Daca nu stie sa citeasca, materialul ii va fi citit de organul de urmarire penala.
• Trebuie sa il intrebe pe invinuit daca mai are de formulat cereri noi sau daca mai propune probe.
• Trebuie sa intocmeasca un proces verbal in care consemneaza cum s-a desfasurat activitatea, si care sunt cererile noi formulate de inculpat si daca a propus noi probe.
Daca s-au propus noi probe care au completat materialul de urmarire penala, se va prezenta la o noua prezentare a materialului.
Daca sunt mai multi invinuiti sau inculpati, prezentarea se face individual si se intocmeste cate un proces verbal pentru fiecare in parte.
In ceea ce priveste asigurarea asistentei juridice cu ocazia prezentarii materialului, inculpatul sau invinuitul are dreptAZul la asistenta juridica: aparatorul poate fi de fata, poate sa vada dosarul, sa formuleze cereri. Daca asistenta juridica este obligatorie, si la prezentarea materialului, organul de urmarire penala este obligat sa asigure asistenta juridica
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.