Prezentarea operatiunilor privind infiintarea unei societati pe actiuni

Trimis la data: 2009-09-10
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 4
Autor: Laur Ion
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In societatea pe actiuni,capitalul social este reprezentat prin actiuni emise de societate, care pot fi nominative sau la purtator.In structura capitalurilor proprii, capitalul social are un caracter avansabil fiind constituit la infiintarea intreprinderii societare, prin aportul in natura si/sau in numerar al proprietarilor sau asociatiilor.

Cursuri similare:

Societatea pe actiuni poate fi constituita de catre membrii fondatori, care semneaza si documentatia de constituire a societatii si subscriu in totalitate capitalul social sau prin prospecte de subscriptie publica, numite si " prospecte de emisiune ", in baza carora cei care iau cunostinta de caracterul activitatii, limitele participarii la capitalul social si de renumerare a capitalului isi anunta in scris acceptul de a subscrie.

Fondatorii unei societati pe actiuni sunt semnatarii contractului de societate si a statutului, raspunzand de continutul prospectului de emisiune privind constituirea societatii si a capitalului.

In cazul constituirii societatii pe actiuni din initiativa membrilor fondatori prin prospect de subscriptie publica, procedura de infiintare a societatii si de obtinere a calitatii de persoana juridica, in principiu, este urmatoarea: membrii fondatori intocmesc si lanseaza prospectul de subscriere la capital si emiterea de actiuni. Aceasta ia forma autentica prin notificarea la Notariat.

Prospectul autentificat este depus la Registrul Comertului care, dupa verificarea respectarii prevederilor legale, emite dovada de autorizare si certificatul de inmatriculare a societatii. Dupa implinirea acestor formalitati, prospectul este dat publicitatii (in continutul acestuia fiind cuprinse atat declaratia de subscriere cat si chitanta de subscriere).

In termenul anuntat pentru realizarea declaratiei de subscriere de catre acceptanti, se depun la sediul societatii aceste declaratii nominale, cu precizarea numarului de actiuni pentru care se subscrie. De asemenea, acceptantii depun in contul de la banca al societatii partea din valoarea actiunilor pentru care au subscris, prevazuta in prospect.

In termen de doua luni de la data incheierii subscriptiilor, fondatorii convoaca Adunarea Generala Constitutiva care functioneaza si ia hotarari dupa regula " un acceptant-un vot ", indiferent de numarul actiunilor subscrise si in prezenta a jumatate plus unu din numarul acceptantilor, hotararile fiind luate cu majoritatea simpla a voturilor.

Pentru constituirea de fapt a societatii, Adunarea Generala trebuie sa constate subscrierea integrala a capitalului si, dupa caz, poate aproba, in functie de situatia subscrierilor, cresterea sau reducerea capitalului, sa constate varsarea de catre fiecare acceptant a cotei din valoarea actiunilor subscrise si acoperirea integrala a aportului in natura de catre cei care au subscris cu asemenea aport.

Adunarea generala constitutiva aproba, de asemenea, participarea la profit a membrilor fondatori, care poate fi de pana la 6% din profitul net pe o perioada de maxim cinci ani de la constituirea societatii.

Actiunile sunt titluri de valoare emise de societatea pe actiuni sau de societatea in comandita pe actiuni si care exprima dreptul de proprietate al celui care o detine, asupra unei parti din capitalul social subscris.

Trasatura de baza a actiunilor este libera lor negociabilitate pe piata financiara, prin bursa de valori, la o valoare mai mare sau mai mica decat valoarea lor nominala, oferind astfel posesorilor lor atat sansa castigului, dar si riscul pierderii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.