Primele erezii antitrinitare

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 6.77 / 10
Downloads: 52
Autor: Anca Cretu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aici trebuie sa spunem ca inainte de ARIE au existat erezii care au atacat si chiar pagubit UNITATEA persoanelor Sfintei TREIMI. Inspiratia a avut-o mai ales din iudaism, care a aparat si a aprofundat UNITATEA DUMNEZEIRII cu cea mai mare verva si ardoare. Pentru unii cugetatori crestini era greu sa conceapa UNITATEA luata ca esenta exprimata in trei ipostaze.

Cursuri similare:

In limbajul teologic unitatea fiintiala a Lui Dumnezeu se numea " MONARHIA" μοναρχια adica o singura persoana sau o singura entitate care conduce lumea, dupa citatul Sfantului Apostol Pavel " Un Domn, O Credinta, Un Botez, Un Dumnezeu Tatal .''

Astfel a luat fiinta fenomenul ereziologicantitrinitar. La temelia acestui fenomen, in procesul gandirii, au stat atat conceptiile neoplatonice cat si conceptiile teo - filosofice ale gnosticismului in care Principiului prim, acel mare UNIC si Necunoscut I se subordonau celelalte principii - NOUS, Spiritul sau Intelectul si sufletul lumii ψιχρ , iar la gnostici arhonii si eonii au toate impartirile si ierarhizarile lor.Asa ca ANTITRINITARISMUL este prima mare controversa teologico - dogmatica ivita in sanul Comunitatii Bisericii Crestine.

Acest antitrinitarism incipient este preludiul marilor controverse teologico-dogmatice din secolele IV - VII care vor afecta Hristologia, Mariologia si chiar Dogma ECLESIOLOGICA prin infatisarea Unitatii Bisericii. Inainte de Sinodul I ECUMENIC de la Niceea din anul 325, Biserica prin Parintii sai luminati de adevarul divin au combatut MONARHISMUL sau UNITARISMUL cu de- fectiunile sale de MONOTEISM ABSTRACT si a scos in evidenta deosebirea ipostatnica a persoanelor Sfintei Treimi - TATAL, FIUL si SFANTUL DUH - TREIMEA cea de o fiinta si nedespartita.

In procesul ereziologic au existat in Biserica doua categorii de eretici ANTITRINITARI si anume :ANTITRINITARII DINAMICI siANTITRINITARII MODALISTI sau SABELIENI;ANTITRINITARISMUL DINAMIC pentru a explica Unitatea DUMNEZEIRII invata ca Fiul si Duhul Sfant nu sunt persoane distincte ale SFINTEI TREIMI , ci doar PUTERI - δναμεις sau insusiri ale Lui Dumnezeu.

Observa aici o interpretare gresita asociata interpretarilor mitologice date de catre scoala egipteana din Heliopolis si de neoplatonici in care zeii nu sunt decat atributele sau calitatile personificate ale marelui ZEUS care este parintele zeilor si izvorul nesecat al tuturor energiilor cosmice.Aceeasi erezie a fost raspandita la sfarsitul secolului II de Teodor Curelarul, Teodot Bancherul ( Dubai - Larul ) si Artemon sau Artemas. Reprezentantul cel mai de seama al antitrinitarismului dinamic a fost insa episcopul Antiohiei Pavel de SAMOSATA ( 262 - 269 ).

Pentru acest ereziarh antitrinitar, HRISTOS nu este Fiul Lui Dumnezeu ca persoana, nascut in chip supranatural din Sfanta Fecioara MARIA, ci LOGOSUL sau RATIUNEA Lui DUMNEZEU care este proprie esentei Tatalui si care a locuit ca putere βυναμεις a Lui Dumnezeu in Omul natural Iisus. Unul este Dumnezeu Tatal, iar Fiul Sau exista in El dupa cum ratiunea exista in om. Observam aici o foarte pregnanta influenta neo- platonica si chiar gnostica,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.