Primele lovituri date teoriei neschimbarii naturii

Trimis la data: 2013-02-23 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tanasemariana Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Printer savantii secolului al XVIII- lea este respandita idea unitatii nu numai a organismelor vii, ci si a celor trei ,,regnuri ale naturii" - animal, vegetal sic el al substantelor anorganice. Reflectarea acestei idei se gaseste in ,,scara fiintelor" create de Bonnet. Pe treptele ei de jos se gasesc ,,finite neorganizate" : mineralele, plantele; si mai sus sunt situate ,,finite vii si organizate": animale printer care figureaza si omul. Aceasta scara este incheiata de ,,fiintele superioare" : ingerii, arhanghelii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Desi Bonnet era adversarul ideii de evolutie, totusi asezand animalele pe treptele ,,scarii" sale, el recunostea in mod involuntary existent unor treceri si legaturi intre ele. O lovitura de gratie a fost data teoriei fixiste, teorie care se baza pe conceptia biblica asupra lumii - de catre genialul savant rus - M. V. Lomonosov in lucrarea sa ,,Despre straturile pamantului". Lomonosov scria : ,,... trebuie sa tinem bine minte ca toate corpurile pe care le vedem pe pamant, precum si intreaga lume nu au fost in aceasta stare de la inceputul creatiei".

Lomonosov lua in deradere pe acei savant care explicau originea naturii prin amestecul divinitatii. Ironizandu-I el scria: ,, este usor sa fii filozof invatand cele trei cuvinte : dumnezeu a creat".MUNCA este: ,,conditia de baza a intregii vieti omenesti, si inca in asemenea masura incat noi putem spune ca intr-un anumit sens: munca l-a creat pe om." (Angels) Condamnand greselile malthusiene ale lui Darwin, Engels ca si Marx au apreciat mult invatatura lui, vazand in ea o parte din idea evolutiei universal. Engels spunea: ,,Dupa cum Darwin a descoperit legea dezvoltarii lumii organice, Marx a descoperit legea dezvoltarii istoriei omenesti."

In acelasi timp Engels a tinut seama ca invatatura lui Darwin despre selectia naturala este pe deplin suficienta pentru a explica transformarea unor specii de plante si animale in altele, dar este departe de a fi suficienta pentru intelegerea unui fenomen atat de exceptional ca transformarea animalului (a maimutei) intr-o fiinta calitativ noua - omul. Aceasta a indemnat pe Engels sa se ocupe cu prelucrarea problemei : despre factorii de formare a omului. Dupa cum a dovedit Engels in mod stralcit, in lucrarea sa ,,Rolul muncii in procesul transformarii maimutei in om" (1876) acesti factori au fost mersul vertical si munca.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.