Principalele defecte ale lemnului

Trimis la data: 2010-07-08
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 6.17 / 10
Downloads: 608
Autor: Tonciu Adrian
Dimensiune: 4735kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In perioada de crestere si dezvoltare a arborilor, cat si in timpul taierii si apoi ulterior, dupa taiere, pot interveni diversi factori in masura sa afecteze structura, aspectul si compozitia chimica a materialului lemnos. Aceste defecte prezente uneori la lemn influenteaza in sens negativ calitatea si posibilitatile de utilizare ale acestuia.

Cursuri similare:

Defecte de structura
Excentricitatea Deplasarea laterala a maduvei fata de centrul sectiunii transversale a trunchiului ca urmare a expunerii inegale la soare (fig. 6.5 a)Fibra inclinata Devierea intr-un singur plan a fibrelor lemnului in raport cu axa longitudinala a trunchiului (fig. 6.5 b)
Fibra incalcita Deviere neregulata a fibrelor lemnului
(fig. 6.5 c)

Fibra ondulata Devierea relativ regulata a fibrelor lemnului dupa linii ondulate. In cazul in care devierea fibrelor lemnului este accentuata, fibra ondulata este denumita fibra creata (fig. 6.5 d)

Fibra rasucita Deviere elicoidala a fibrelor in jurul axei lemnului rotund, fibrele mentinandu-si distanta dintre ele. Devierea poate fi de la dreapta spre stanga sau de la stanga spre dreapta si apare pe piesele debitate ca fibra inclinata. (fig. 6.5 e)

Umflaturi de diverse forme ale lemnului rotund. Se caracterizeaza printr-o structura neregulata, care uneori cuprinde in interior sau la suprafata noduri mici izolate sau in cuiburi provenind de la muguri dorminzi. (fig. 6.5 f)

Devierea fibrelor si inelelor anuale in jurul nodurilor sau a ranilor cicatrizate.Inelele anuale in cuprinsul duramenului avand culoarea si proprietatile alburnului (fig. 6.5 g)

Provin din cresterea impreuna a doua sau mai multe tulpini (fig. 6.5 h)
Consta in latimea diferita a unui inel anual, a uneia sau mai multor grupe de inele anuale, comparate cu latimea medie a inelelor de pe sectiunea transversala a unei piese. (fig. 6.5 i)
Fragmente din coaja arborelui inglobate total sau partial in masa lemnului

Apare ca ondulatii echidistante ale contururilor inelelor anuale, ce nu afecteaza in general rezistenta mecanica a lemnului.
Cavitate intre inelele anuale umpluta cu rasina
Parte din ramura, inglobata in masa lemnului

Nod ale carui inele anuale adera la lemnul inconjurator pe cel putin 3/4 din perimetrul sau (fig. 6.6 a)Nod ale carui inele anuale adera la lemnul inconjurator pe o lungime cuprinsa intre 1/4 si Až din perimetrul sau (fig. 6.6

b)Nod ale carui inele anuale nu adera la lemnul inconjurator decat pe cel mult 1/4 din perimetrul sau (fig. 6.6 c)
Nod care nu prezinta semne de alterare sau putrezire
Nod sanatos avand culoarea apropiata de cea a lemnului inconjurator (fig. 6.6 d)Nod sanatos, de culoare mai inchisa decat lemnul inconjurator (fig. 6.6 e)Nod putrezit pe cel mult 1/3 din suprafata sectiunii (fig. 6.6 f)

Nod putrezit pe mai mult de 1/3 din suprafata sectiunii (fig. 6.6 g)
Discontinuitati in masa lemnului rezultate prin separarea elementelor anatomice ale lemnului
Crapatura radiala a duramenului pornind din inima, avand o intindere mare (fig. 6.7 a)

Crapatura datorita gerului avand directia radiala si in lungul trunchiului. Poate fi deschisa sau inchisa si prezinta in general pe marginile exterioare umflaturi de forma unei creste, precum si ovalizarea zonala a sectiunii trunchiului datorita inelelor anuale de acoperire a crapaturii (fig. 6.7 b)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.