Principii ale comunicarii eficiente - relatiile publice si conceptul de imagine

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Tanasa Maria
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Programul de management al unei firme include si conceptul de imagine. Potrivit dictionarelor, imaginea reprezinta "un concept sau o impresie creata in mintea publicului despre o anumita persoana, institutie sau un anumit produs; o impresie favorabila, in special in expresia " (Oxford), "opinia generala despre o persoana, organizatie, care a fost formata sau creata in mod intentionat in mintea publicului" (Longman), "modul in care o persoana, un grup sau o institutie apar in fata altor oameni" (Collins Cobuild).

Cursuri similare:

Interesant de studiat in societatea actuala e impactul pe care informatia il are asupra imaginii institutiilor, in general si asupra institutiilor statului, in special. Imaginea unor institutii are o valoare patrimoniala fiind esentiala in scopul cresterii credibilitatii. Ca orice obiect de patrimoniu, imaginea se gestioneaza. Caci ea poate influenta puterea de decizie a unui individ sau a unei colectivitati. Prin "imagine" poate fi inteleasa reprezentarea unor atitudini, opinii ori prejudecati cu privire la o persoana / un grup de persoane, la opinia publica fata de institutie. Altfel spus, imaginea este o parere a unei persoane / grup / opinie publica.

Problema este daca aceasta imagine afecteaza - pozitiv sau negativ - organizatia (STANCU SERB, 1999, p. 22-23). Pentru o buna intelegere a termenului "imagine" e necesara imaginea conceptului de reprezentare (ca atribut al vietii psihice). In acest context exista paradoxul "Carnap". Logicianul Rudolf Carnap se raporteaza la un accident de circulatie. Parerile cu privire la cauza acestuia vor diferi in functie de pregatirea si experienta de viata a fiecarui individ. Astfel, un politist se va raporta la modul in care a fost respectata legislatia rutiera, iar un psiholog va gasi cauze de natura subiectiva - oboseala sau stare de iritabilitate; un constructor de drumuri va avea comentarii in legatura cu proasta calitate a drumurilor.

Ramane, insa, intrebarea: care e adevarata cauza a accidentului?
Fiecare firma, fiecare departament guvernamental, fiecare scoala sau colegiu, poseda o imagine, adica ceea ce se vede din afara organizatiei. Majoritatea acestor imagini sunt neplanificate, ci construite prin intermediul stilului de a face afaceri, al atitudinii conducerii, al modului de a servi clientii si furnizorii sau chiar prin aspectul cladirii. Imaginea creata este o intalnire a acestor impresii, majore si minore.

Imaginea unei institutii este in primul rand creata de angajatii ei: cat de eficienta este munca acestora, cat de cooperanti sunt cu presa, cum isi prezinta mesajele si nu in ultimul rand felul in care isi fac aparitia in cadrul sau in afara organizatiei. Impactul pe care acesti profesionisti il au asupra audientei se poate reduce la cinci componente: competenta, incredere, credibilitate, consecventa si autocontrol.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.