Principii ale comunicarii eficiente

Trimis la data: 2009-05-24
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentina Georgescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definirea problemei
In primul rand trebuie sa existe un studiu care sa defineasca problema. Deseori, practicienii relatiilor publice au tendinta de a se gandi la probleme, ca la niste obstacole, desi ar putea fi niste oportunitati. In urma unui astfel de studiu, se poate constata, de pilda, ca dificultatile sunt cauza unei comunicari interne deficitare. Odata clarificate dificultatile, trebuie alcatuit un briefing, care sa defineasca problema si sa identifice strategiile menite sa o solutioneze.

Cursuri similare:

Organizatia poate identifica unul sau mai multe obiective specifice. De pilda, organizatia poate anunta ca vinde ceva unic, bun si atragator. Auditoriul tinta Publicul tinta poate avea diferite roluri: initiator, factor de influenta, factor de decizie, cumparator sau utilizator.
Agentiilor de publicitate le face o mare placere sa profileze publicul tinta. Ele privesc aceasta actiune ca pe un mod de a decide cine este cel mai probabil sa raspunda la o reclama sau actiune de promovare. Printre criteriile folosite se numara: caracteristicile demografice, caracteristicile psihografice sau expunerea la mediatizare.

Dupa stabilirea publicului tinta, preocuparea practicienilor relatiilor publice este sa identifice reactia pe care o asteapta de la actiunile de comunicare. In tabelul 3 este prezentata o lista a schimbarilor comportamentale posibile (Ian Smith, 1996, p. 37)
Alte doua aspecte ale reactiei comportamentale sunt:Perioada de timp in care sunt observate reactiile trebuie corect stabilita. Intr-o perioada suficient de lunga, toata lumea schimba marcile din cauza dorintei de variatie, a conditiilor de alegere, a necesitatilor care variaza.

Intreprinderea unor studii de piata nu constituie un lux in aceasta etapa. Este recomandat sa se studieze preferintele clientilor cu privire la marca produselor, daca sunt loiali, care sunt celelalte marci cumparate.
Cele mai des utilizate criterii de diagnosticare vizeaza, in primul rand, aspectul de baza, anume gradul de "vizibilitate" al reclamei. Acest lucru poate fi masurat si apreciat prin analizarea urmatorilor indicatori:

Punctajul brut (PB). Ratele de audienta ale tuturor mediilor de informare sunt totalizate pe o perioada predeterminata de timp. Daca o reclama este plasata in mai multe reviste pe durata unei luni, vom aduna cifrele tuturor cititorilor si vom obtine un total. Raportand aceasta cifra la costul total se obtine punctajul brut. Cu cat raportul este mai mare, cu atat mai ieftina este cumpararea spatiului in mediul respectiv.

Contactul efectiv. Se spune ca un client potential trebuie sa fie expus la reclama de un numar minim de ori, intr-o perioada predeterminata, inainte de a-i induce un raspuns. Presupunem ca pentru produsul X, clientii trebuie sa vada reclama de cel putin patru ori. Contactul efectiv este un indicator rezultat din numarul persoanelor care au fost expuse de cel putin patru ori pe luna la reclama respectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.