Principii de baza privind identificarea proceselor

Trimis la data: 2010-02-11
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana /tunaru
Dimensiune: 538kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Identificarea este operatia de determinare a caracteristicilor dinamice ale procesului, a carui cunoastere este necesara in vederea proiectarii si implementarii unui sistem performant de reglare.Pentru a concepe si ajusta corect un regulator sunt necesare (fig. 2.1):
- specificarea performantelor dorite pentru bucla de comanda/reglare;
- cunoasterea modelului dinamic al procesului (numit model de comanda) descris de relatia dintre variatiile comenzii si variatiile iesirii;
- disponibilitatea unei metode adecvate de calcul al regulatorului compatibil cu perAZformantele specificate si caracteristicile modelului procesului.

Cursuri similare:

Utilizarea unui calculator numeric permite implementarea algoritmilor de estiAZmare automata a parametrilor modelelor discrete ale proceselor. Este important de subAZliniat ca identificarea modelelor parametrice discrete permite (prin simulare) obtinerea unor modele neparametrice de tip raspuns la treapta sau raspuns in frecventa, cu o precizie mai mare decat in cazul unei abordari directe si utilizand semnale de excitatie extrem de slabe. Identificarea modelelor parametrice discrete conduce la modele de utiAZlizare foarte generala si ofera numeroase avantaje in raport cu celelalte abordari.

Au fost dezvoltati algoritmi de identificare performanti avand o formulare recursiva adaptata problemelor de identificare in timp real si implementarii lor pe calculatoare [35]. Faptul ca aceste metode de identificare pot lucra cu semnale de excitatie extrem de slabe constituie o calitate apreciata in practica. Un model discret cu parametri ajustabili poate implementat pe calculator (fig. 2.3). Eroarea intre iesirea procesului la momentul t, y(t), si iesirea predictiva de model, , numita eroare de predictie, este utilizata de algoritmul de adaptare parametrica. Acesta va modiAZfica parametrii modelului la fiecare moment de esantionare, astfel incat sa fie minimizata aceasta eroare.

Marimea de intrarea este, in general, o secventa pseudo-aleatoare binara de un nivel foarte slab, generata de calculator (succesiune de impulsuri dreptunghiulare cu durata aleator variabila - in Matalab exista astfel de blocuri). Odata modelul obtinut, o validare obiectiva poate fi facuta prin teste statistice asupra erorii de predictie si iesirii predictate . Testul de validare permite pentru un proces dat sa se aleaga cel mai bun model, respectiv cea mai buna structura si cel mai bun algoritm pentru estimarea parametrilor.

Calculand si reprezentand grafic raspunsul la o treapta si raspunsul in frecventa al modelului identificat, se poate determina modelul continuu (raspuns la o treapta sau raspuns in frecventa). Aceasta abordare pentru identificare modelelor procesului elimina dezavan-tajele metodelor clasice mentionate anterior si ofera, si alte posibilitati, cum ar fi:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.