Principii etice

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luana Munteanu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de principiu etic poate fi definit ca totalitatea legilor si notiunilor de baza ale unei discipline. Un principiu etic se refera la notiunile de baza privind desfasurarea unei vieti morale, acceptate in cadrul unei colectivitati - in cazul nostru, notiuni de baza in practica asistentei sociale. Principiile etice (Hepworth si Larsen in Roth-Szamoskozi, 2003) specifice profesiei de asistent social:

Cursuri similare:

1. Oamenii sunt capabili sa faca propriile lor alegeri, sa ia propriile decizii si sa invete sa-si conduca propria viata. Ei trebuie lasati si incurajati sa-si asume responsabilitatile propriilor decizii si sa-si exercite libertatea.
2. Asistentii sociali au responsabilitatea de a asista persoanele pentru ca acestea sa obtina maximum de independenta. In relatia de consiliere si de sprijin, profesionistul va intari increderea in sine a asistatului si demnitatea individului, incurajand manifestarile sale de independenta.

3. Asistentul social are responsabilitatea de a interveni pentru modificarea acelor factori sociali care au o actiune defavorabila asupra indivizilor, familiilor si grupurilor.
4. Problemele de viata ale indivizilor se datoreaza, in general, lipsei deprinderilor si a mecanismelor de adaptare ale acestora. Formarea unei noi competente duce adesea la rezolvarea problemelor si la dezvoltarea personalitatii individului.

5. Oamenii sunt capabili sa invete noi comportamente. Asistentii sociali au responsabilitatea sa ajute oamenii sa-si descopere si sa-si utilizeze capacitatile de schimbare si dezvoltare.
6. Desi se accepta ideea ca originea problemelor de viata se afla adesea in experientele si evenimentele traite anterior si se stie ca analiza experientelor trecute poate fi benefica, totusi, se apreciaza ca cele mai multe din dificultatile in calea imbunatatirii integrarii sociale pot fi rezolvate prin centrarea atentiei pe alegerile si posibilitatile prezente, prin mobilizarea potentialului latent de adaptare al indivizilor.

7. Multe din problemele indivizilor isi au originea in societate si nu se datoreaza indivizilor insisi. Prin urmare, rezolvarea nu se poate limita la cresterea competentelor individuale, ci necesita implementarea unor masuri de politica sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.