Principii generale ale organizarii contabilitatii institutiilor publice

Trimis la data: 2009-02-08
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Dragota
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit prevederilor legii contabilitatii nr.82/1991, obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii revine: regiilor autonome, societatilor comerciale, societatilor agricole, organizatiilor cooperatiei mestesugaresti, organizatiilor cooperatiei de consum si de credit, Bancii Nationale a Romaniei si societatilor bancare, institutiilor publice, unitatilor de asigurari sociale, asociatiilor, fundatiilor, sindicatelor, unitatilor de cult si alte organizatii obstesti, precum si celorlalte persoane care au dobandit personalitate juridica potrivit legii.

Cursuri similare:

Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei precedente, comunicat de Banca Nationala Romana. Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului, ordonatprului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
Persoanele juridice organizeaza si conduc contabilitatea in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Legea contabilitatii prevede si posibilitatea organizarii contabilitatii pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile O.G nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati. Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au personal incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, pot incheia contract de prestari servicii pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu societati comerciale de expertiza contabila.

Incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Compartimentul financiar-contabil reprezinta o structura organizatorica in cadrul institutiei publice (serviciu, birou compartiment), in care este organizata executia bugetara. Persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii trebuie sa asigure conditiile necesare pentru intocmirea documentelor justificative privind operatiunile economice, organizarea si conducerea corecta la zi a contabilitatii,

Organizarea si efectuarea la timp a inventarierii elementelor de activ si pasiv, precum si valorificarea rezultatelor acesteia, respectarea regulilor de intocmire a situatiilor financiare, depunerea la termen a acestora la organele in drept, pastrarea documentelor justificative, a registrelor si situatiilor financiare si organizarea contabilitatii de gestiune adaptate la spacificul persoanei juridice respective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.