Principii hermeneutice de studiu al Scripturii

Trimis la data: 2009-01-18
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 18
Autor: Nora Brrenciu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Exegeza este faza in care noi cercetam textul Scripturii pentru a intelege ce a insemnat el pentru ei, atunci si acolo. Exegeza se face analizand contextul literar in lumina contextului istoric si armonizand concluziile cu contextul teologic.Actualizarea este faza in care ne lasam noi insine cercetati de Dumnezeul Scripturii pentru a intelege ce inseamna textul pentru noi, acum si aici, pentru contextul actual in care traim, indiferent care ar fi el, si pentru a intelege cum trebuie aplicat adevarul din text in acest context.

Cursuri similare:

Naratiunile: Sunt povestiri si sunt redactate pe trei nivele: 1) nivelul superior -cel al planului universal al lui Dumnezeu infaptuit in creatia Sa; 2) nivelul central - se invarte in jurul lui Israel; 3) nivelul inferior - naratiunile individuale.Naratiunile au fost concepute din jocul armonios a trei elemente fundamentale: personaje, actiune si context. Armonia jocului deriva din stricta interdependenta a celor trei elemente.

Pe de o parte, personajele produc actiunea, pe de alta parte insa actiunea reveleaza personajele. Iar atat personajele cat si actiunea sunt intr-un context, intr-un cadru care, la randul lui, le influenteaza si le reveleaza. Principii specifice de interpretare:in general, o naratiune vetero-testamentala nu ne invata in mod direct o doctrina.O naratiune vetero-testamentala ilustreaza de regula una sau mai multe doctrine formulate propozitional in alta parte.

Naratiunile consemneaza ceea ce s-a intamplat - nu neaparat ceea ce ar fi trebuit sa se intample sau ce ar trebui sa se intample de fiecare data. De aceea, nu fiecare naratiune are o morala individuala identificabila.Ceea ce fac oamenii in naratiuni nu constituie neaparat un exemplu bun pentru noi. Adesea, este tocmai contrariul.Majoritatea personajelor din naratiunile VT sunt departe de a fi perfecte, iar actiunile lor, asijderea.Nu ni se spune intotdeauna la sfarsitul unei naratiuni daca ceea ce s-a intamplat a fost bun sau rau.

Se presupune ca suntem in stare sa apreciem singuri cele relatate pe baza a ceea ce Dumnezeu ne-a invatat deja in mod direct si categoric in Scriptura.Toate naratiunile sunt selective si incomplete. Nu ni se prezinta toate detaliile relevante. Dar ce apare insa in naratiune este tot ceea ce autorul a inspirat a considerat ca ii important sa stim.Naratiunile nu sunt scrise pentru a raspunde tuturor intrebarilor noastre teologice.

Ele au un scop anume si se ocupa de anumite subiecte, lasand ca altele sa fie discutate in alta parte, in alt mod.Naratiunile ne pot invata fie explicit (afirmand in mod clar ceva) fie implicit (implicand in mod clar ceva, fara sa afirme de fapt, lucrul respectiv).In ultima instanta, Dumnezeu este eroul tuturor naratiunilor biblice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.