Principii si metode de conservare a produselor alimentare

Trimis la data: 2010-06-04
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 115
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_R
Dimensiune: 2555kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Calitatea mediului in care oamenii isi desfasoara activitatea are o influenta complexa asupra lor atat sub aspect igienico-sanitar cat si a productivitatii muncii.
Calitatea mediului ambiant se apreciaza prin valoarea parametrilor confortului termic (T = 18 - 200C), prin compozitia chimica si prin puritatea aerului, precum si prin alti factori ca nivelul de iluminare, de zgomot si altele. In anotimpul rece, instalatiile de incalzire pot asigura in incaperi mentinerea temperaturii aerului la o anumita valoare.
Puritatea aerului se obtine in aceste cazuri prin ventilare naturala (de exemplu, deschiderea ferestrelor este limitata in timp si ca eficienta fiind dependenta de actiunea factorilor climatici exteriori).
Tendinta de crestere a temperaturii aerului interior vara poate fi combatuta prin ventilare naturala, dar limitarea acesteia la anumite valori nu se poate realiza in orice conditii. Pentru incinte in care se produc degajari importante de nocivitati, cum sunt incaperile de productie, hale pentru intreprinderile de industrializare a animalelor, sali cu aglomeratie mare de oameni, etc., apare necesitatea introducerii "controlate" a unui debit de aer, respectiv instalatiei de ventilare.

In cazul incaperilor aglomerate, datorita degajarilor mari de caldura si umiditate, precum si a valorilor la care trebuie mentinuti parametrii de confort, este necesara racirea aerului introdus pentru a i se mari capacitatea de preluare a caldurii, iar pentru a se asigura preluarea surplusului de umiditate este necesara si uscarea lui. Aceasta constituie una din formele clasice sub care se intalnesc instalatiile de climatizare.
Unele procese tehnologice impun cerinte si mai stricte in privinta parametrilor microclimatului interior, ceea ce implica agregate de climatizare complexe si anumite sisteme constructive ale incintelor respective.

1.2. Clasificarea instalatiilor de ventilare si climatizare
La orice sistem de ventilare este necesar sa se introduca in incaperi aer definit ca aer refulat sau aer introdus care sa preia nocivitatile in exces, respectiv caldura, umiditate, gaze, vapori, praf, dupa care trebuie indepartat din incaperi fiind definit ca aer viciat sau aer evacuat.Instalatiile de ventilare pot fi diferentiate dupa modul de vehiculare a aerului, dupa spatiul supus ventilarii, dupa gradul de complexitate al tratarii aerului in functie de cerintele tehnologice sau de confort al incaperii respective si dupa diferentele de presiune dintre interiorul si exteriorul incaperii ventilate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.