Principiile alimentatiei normate

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Petcu
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In vederea obtinerii unor indici productivi superiori la animale este necesar sa se stabileasca o concordanta cat mai exacta intre cerintele animalelor in energie si substante nutritive specifice, pe de o parte si modul in care hrana administrata poate satisface aceste cerinte, pe de alta parte. Cerintele de energie si substante nutritive ale organismului animal sunt foarte variate in functie de specie, rasa, sex, forma de productie, iar pentru acelasi animal, in functie de varsta, greutate corporala etc.

Cursuri similare:

Toti acesti factori influenteaza atat nivelul cerintelor, cat si coeficientul de utilizare a substantelor din hrana in diferite forme de productie animala. Cunoasterea si stabilirea cerintelor specifice ale animalelor domestice aflate in diferite stari fiziologice si in diferite situatii de productie, reprezinta baza alimentatiei, deoarece cu ajutorul lor se pot stabili normele de alimentatie.

Norma de hrana exprima cerintele specifice de substante nutritive si energie ale unui animal pe timp de 24 ore, aflat intr-o anumita stare fiziologica si de productie. Corespondentul material al normei este ratia de hrana care reprezinta cantitatea de furaje administrate unui animal timp de 24 de ore, pentru a-i satisface cerintele specifice prin normele de hrana.Alimentatia animalelor organizata pe baza de norme se numeste alimentatia naturala sau alimentatia rationala.

15.1. Stabilirea normelor de alimentatie
Conceptia asupra normelor de alimentatie, precum si a metodelor utilizate pentru stabilirea lor, au evoluat continuu, ca urmare a intensificarii cresterii animalelor si a progreselor facute in chimie si fiziologie. Primele norme care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea (Thaer) exprimate in echivalentul fan, nu aveau un caracter stiintific, insa fiind bazate pe observatii indelungate, pe un numar mai mare de animale, ele exprimau necesarul apropiat de adevar. Ulterior, metodele stiintifice utilizate s-au bazat succesiv pe compozitia chimica bruta si efect productiv (grasime, lapte etc.).
Pentru inlaturarea deficientelor pe care le prezinta actualele norme de alimentatie, se preconizeaza urmatoarele:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.