Principiile bugetare

Trimis la data: 2010-03-30
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_S
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Principiul anualitatii:
-la principiul anualitatii exista si exceptii
-cheltuielile, ca si veniturile sunt legate de anul calendaristic si apartin executiei anuale; in caz contrar exista derogari mai ales in bugetele unor tari pentru a le transfera in anul bugetar urmator;
-de regula, imaginea partilor componente numite in tabloul de finantare a economiei , venituri si cheltuieli, din motive de strategie bugetara , perioada aleasa pentru estimare este de 3 ani ( termen mediu) dar din punct de vedere legal cifrele si bugetele nu vor face obiectul autorizarii legale.
Bugetul general de stat reprezinta un tablou comparative al veniturilor si cheltuielilor publice aferente perioadelor la care se refera.
Sinteza bugetelor locale este o parte deosebit de importanta a bugetului general consolidate.Bugetul local este actul in care se inscriu veniturile si cheltuielile colectivitatii locale, pe o perioada de un an.Legea 500/2002 a gandit bugetul prin prisma consolidarii, a ideii de eliminare a transferurilor de sume dintre elemente (bugetele comp. pt a putea sa se elimine dubla evidentiere a lor).

Clasificarea de indicatori propusa de Ministerul de Finante s-a materializat intr-un ordin avand nr. 1954/2005, in care se realizeaza "transferurile dintre unitatile administrative publice".
Bugetul consolidat este in primul rand sinonim cu eliminarea acestor transferuri de la alte bugete, la consolidare.
Modificarea esentiala a constituit in deosebi relatia cu bugetele locale si anume eliminandu-se sumele pentru persoanele cu handicap, pentru fondurile de interventie, pentru lucrarile de cadastru imobiliar. Scopul a fost sporirea autonomiei in plan local si mobilizarea pentru gasirea unor resurse adecvate in acest sens.

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat este planul financiar annual care reflecta constituirea, repartizarea si utilizarea fondurilor banesti necesare ocrotirii pensionarilor, salariatilor si membrilor de familie
Bugetul Asigurarilor pentru Somaj cuprinde veniturile si cheltuielile sistemului asigurarilor de somajBugetul Fondului National Unic de Asigurari sociale de Sanatate reprezinta principalul sistem de finantare a ocrotirii populatiei.

Bugetul Trezoreriei Statului se elaboreaza de catre Ministerul Economiei si Finantelor si se aproba de catre Guvern. La venituri bugetul cuprinde: venituri din dobanzi aferente Trezoreriei Statului, venituri de la alte bugete si sectoare, precum si alte venituri din dobanzi. Din bugetul Trezoreriei se acopera atat cheltuielile de organizare si functionare a Trezoreriei, precum si dobanzile la depozite.Facem distinctia intre ceea ce inseamna bugetul trezoreriei statului ca institutie (venituri si cheltuieli proprii de functionare) si ce inseamna veniturile si cheltuielile statului derulate prin trezoreria publica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.