Principiile bugetare

Trimis la data: 2010-05-06
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 143
Autor: Rodica Androne
Dimensiune: 32kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principiile bugetare sunt reguli de baza definite prin dreptul bugetar, care au luat nastere in perioada de inceput a capitalismului.Nemultumita de dezordinea totala mostenita in domeniul finantelor publice, burghezia in ascensiune pretinde nu numai abolirea privilegiilor fiscale ale nobililor si ale clerului si inlaturarea abuzurilor si a bunului plac in cheltuirea banului public, ci si respectarea unor reguli precise in domeniul bugetar.

Cursuri similare:

Inceputurile dreptului bugetar si deci ale principiilor bugetare le gasim in Anglia in secolul al XIII-lea cand a fost adoptata Marea Charta (1215) prin care regele sau altcineva era oprit sa incaseze venituri de la populatie fara aprobarea Parlamentului. Tot Parlamentul era acela care trebuia sa aprobe modul de cheltuire a veniturilor de catre suveran, sa aprobe cheltuielile coroanei, precum si lefurile functionarilor civili ai regelui (asa - zisa lista civila).

In Franta, primele manifestari ale principiilor bugetare se fac simtite din 1790, an dupa care incep sa se cristalizeze elementele de drept bugetar.In Tarile Romane prima cristalizare a principiilor bugetare se realizeaza prin Regulamentele Organice, documente prin care se separa visteria statului de cea a domnitorului si se precizeaza obligatiile Obstestii Adunari privind folosirea veniturilor si cheltuielilor statului.

Treptat se contureaza deci reguli din ce in ce mai precise in materie bugetara: se interzice regelui instituirea de noi impozite si taxe fara aprobarea parlamentului; se limiteaza cheltuielile monarhului si ale curtii sale; se anuleaza privilegiile fiscale; se instituie regula aprobarii de catre parlament a bugetului.

La acestea se adauga apoi obligatia inscrierii tuturor veniturilor si cheltuielilor statului in suma lor globala in buget, aceea a cuprinderii acestora intr-un singur document, a autorizarii bugetului de catre parlament in fiecare an si pentru o perioada de un an; a echilibrarii veniturilor si cheltuielilor bugetare; a inscrierii veniturilor si cheltuielilor in buget in asa fel incat sa se poata desprinde cu usurinta provenienta veniturilor si destinatiile cheltuielilor; a fundamentarii si comensurarii cifrelor bugetare cat mai exact pentru ca ele sa reflecte realitatea, a unei largi publicitati in jurul bugetului.

In multe lucrari toate aceste reguli sunt ridicate la rang de principii bugetare. Intr-o astfel de abordare sunt nominalizate ca principii bugetare: universalitatea, unitatea, anualitatea, echilibrarea, specializarea, specificitatea cheltuielilor, realitatea, unitatea monetara si publicitatea.

9.1. Principiul universalitatii bugetare
Principiul universalitatii bugetare permite un control democratic asupra bugetului, regrupand doua reguli:
a)regula bugetului brut (regula non - contractarii), potrivit careia veniturile si cheltuielile se inscriu in buget in sumele lor totale, fara nici o ajustare;
b)regula de neafectare (regula non - afectarii), potrivit careia veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare (adica nu se stabileste o legatura particulara intre un anumit venit si o anume cheltuiala), cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor, care au stabilite destinatii distincte.

Daca se respecta cele doua reguli, avem de-a face cu un buget brut, in el figurand toate veniturile si toate cheltuielile cu sumele lor totale, totalul veniturilor fiind destinat acoperirii cheltuielilor privite in ansamblul lor.

Un astfel de buget ofera posibilitatea celor chemati sa-l analizeze si sa-l aprobe sa-si formeze o imagine de ansamblu asupra totalitatii veniturilor si a sumei totale a cheltuielilor, precum si a raportului dintre acestea. Cum veniturile se inscriu pe grupe in raport cu provenienta lor, iar cheltuielile in functie de destinatiile ce le primesc, si contribuabilii si beneficiarii veniturilor publice pot constata de la cine provin veniturile si in folosul cui se cheltuiesc, deci in slujba cui se afla guvernul.

Universalitatea ofera astfel transparenta necesara in materie bugetara si sansa unui control real asupra bugetului, deoarece devine imposibila compensarea intre venituri si cheltuieli sau afectarea unor venituri pentru acoperirea anumitor cheltuieli.

In practica, cerintele universalitatii bugetului nu se mai respecta decat partial. Astfel, in locul bugetelor brute, intocmite cu includerea tuturor veniturilor si cheltuielilor in sume totale, s-a trecut la elaborarea de bugete mixte, in care veniturile si cheltuielile unor institutii publice figureaza cu sumele lor totale, iar altele numai cu soldul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.