Principiile dreptului mediului

Trimis la data: 2010-07-05
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimir Radu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principiile reprezinta reguli de maxima generalitate si universalitate obligatorii, care trebuiesc respectate de catre toate statele. Acestea sunt luate drept repere cu ocazia emiterii de norme dar si la interpretarea acestora.
Au fost consacrate principii la nivel national prin OUG195/200 art.3, la nivel comunitar prin tratele constitutive si la nivel international prin declaratia de la Stokholm din 1972, Carta Mondiala a naturii 1983 si declaratia de la Rio de Janeiro din 1992.

Cursuri similare:

.Principiul integrarii cerintelor de mediu in celelalte politici sectoriale: acest principiu presupune ca la elaborarea srategiilor nationale si la edicatarea de norme sa fie luate in considerare cerintele protectiei mediulu. Strategiile in domeniul protectiei mediului se elaboreraza sectorial iar in prezent accentul se pune pe patru din aceste sectoare: agricultura, energie,dezvoltare regionala si cooperare internationala.

In domeniul agriculturii sunt avute in vedere finantarea si gasirea de surse de finantare in vederea practicarii unei agriculturii ecologice (fara ingrasaminte chimice etc), retehnologizarea si protejarea solului.
In sectorul energetic se acorda o deosebita atentie daunelor produse mediului prin utilizarea de surse de energie alternativa , conservarea resurselor de energie existente, utilizarea de surse de energie alternativa. Colaborarea regionala reprezinta prioritatea actuala a UE in domeniu.

2.Principiul precautiei in luarea deciziilor: orice decizie privind desfasurarea unei anumite activitati trebuie luata cu maxima viligenta, astfel incat sa fie prevenite eventuale daune care pot fi produse mediului. In acest scop s-au instituit la nivel legislativ o serie de cerinte care sa-l determine pe subiectul activ sa analizeze cu maxima atentie consecintele activitatii sale, de exemplu: s-a instituit obligatia de a obtine autorizatie de mediu si de a intocmi o evaluare de mediu. Evaluarea de mediu cuprinde potentialele consecinte directe, indirecte, adiacente, accidentale etc.

Pe care activitatea respectiva o poate avea asupra mediului inconjurator. Comerciantii care doresc desfasurarea de activitati care pot avea un impact semnificativ asupra mediului inconjurator sunt obligati sa intocmeasca si un bilant de mediu prin care sa indice mijloacele si modalitatile de prevenire ale acest consecinte. In acest mod petentul (subiectul activ) va fi obligat sa manifeste prudenta in luarea deciziei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.