Principiul intai al termodinamicii

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_C
Dimensiune: 274kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dintre cele trei principii ale termodinamicii, principiul intai ca legea transformarii si conservarii energiei este cel mai general. Faptul ca aceasta lege se aplica la toate sistemele din natura, indiferent de "domeniul traditional" al acestora, a constituit o cucerire epocala pentru gandirea umana.
Legea generala a conservarii si transformarii energiei a fost stabilita pe trei cai diferite de trei savanti eminenti: R. Mayer, J. Joule si Helmholtz.
Aceasta lege a aparut mai intai ca o lege care lega doua seturi de marimi si doua unitati din stiinte considerate pana atunci complet diferite: mecanica si calorimetria sau electricitatea si calorimetria.
Este vorba pe de o parte lucrul mecanic (L) sau lucrul mecanic electric si energia mecanica (cinetica si potentiala) cu unitatile lor de masura iar pe de alta parte caldura (Q) si ulterior energia interna (U) cu unitatea de masura caloria sau kcal.
Pe baza observatiilor sale asupra unor fenomene naturale diferite medicul si fizicianul R.Mayer a formulat pentru prima data (1842) legea transformarii si conservarii energiei sub forma cea mai generala. A pornit de la a presupune echivalenta dintre L si Q si a calculat raportul acestor marimi, determinand pentru acesta, pe baza datelor experimentale, o valoare constanta.

Clausius a formulat (1850) principiul intai fara sa considere caldura iar Poincaree a folosit experienta lui Joule de echivalenta cantitativa intre lucru mecanic si caldura si a introdus energia interna. Planck a postulat matematic principiul intai iar Caratheodory foloseste notiunea suplimentara de invelis adiabatic care permite sa se faca distinctie intre diversele forme de energie.Agitatorul este pus in miscare de rotatie de o greutate (G) prin intermediul unui cablu trecut peste un scripete (S).

Prin caderea greutatii pe o distanta h, lucrul mecanic efectuat de greutate (deci si de agitator) este egal cu scaderea energiei potentiale cu semn schimbat, adica cu Gh. Pentru a calcula caldura degajata in vasul plin cu apa se masoara cu un termometru temperatura apei.Joule a stabilit ca exista o proportionalitate intre lucrul mecanic cheltuit L si caldura Q obtinuta: Q= Aa��L; J = L/Q.

A© A A>> reprezinta un coeficient de proportionalitate, acelasi intotdeauna, indiferent de modul de obtinere a caldurii, de forma de lucru mecanic, de temperatura corpurilor. Cu alte cuvinte, Joule a stabilit ca acelasi lucru mecanic produce totdeauna aceeasi caldura. Asadar s-a demonstrat: caldura obtinuta era echivalenta cu lucrul mecanic consumat; aceasta echivalenta ramane adevarata chiar daca L este produs prin consum de caldura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.