Problematica auditului in marketing

Trimis la data: 2010-03-27
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_O
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta parte a lucrarii se sprijina pe rezultatele cercetarii efectuate in vederea aprecierii auditului functiei de marketing intr-o intreprindere, cat si pentru aprofundarea cunostintelor despre acest subiect astfel incat, in urma raspunsurilor obtinute, sa poata fi stapanit cu adevarat acest domeniu. In anexa se reda o sinteza a acestei cercetari. Analiza acestor raspunsuri a fost efectuata combinand cateva date pentru a verifica legaturile dintre ele.
Acest aspect a fost tratat de mai multi autori ca: M. Levy, H. J. Nowiek si E. W. Weatley, care propun o definitie larga si completa, pe care o denumesc "modelul planificarii serviciilor profesionale de marketing". In acest caz este vorba despre metode de auto - evaluare care sunt redate sub forma "listelor - sah" destinate responsabililor de marketing. Punctul forte al acestui demers este ca se refera efectiv la marketing, dar aspectul controlului intern este de cele mai multe ori ascuns.

In plus, in materie de audit, orice evaluare personala este fara valoare, caci nu putem fi si judecator si judecat in acelasi timp. Totusi, aceasta metoda are calitati intrinseci care nu pot fi neglijate, unele dintre ele fiind luate in considerare in metodele propuse. Numeroase lucrari trateaza auditul in marketing, dar lecturarea lor releva, in general, ca este vorba numai despre un audit al vanzarii, ceea ce nu este tocmai satisfacator din punctul de vedere al marketingului.

Numeroase elemente de marketing nu sunt luate in considerare. Interesul rezida din aceea ca forta de vanzare este unul din cei "4P" pe care se fondeaza marketingul. Lucrarea cea mai completa este cea a lui Philippe Coffre, "Auditul in marketingul vanzarii". Ea ramane, totusi, tributara analizei ample a vanzarii, nedezvoltand insa suficient aspectele pure ale marketingului. Auditul pietei este cel mai in masura sa fie numit "audit de marketing" pentru ca examineaza toate aspectele, interne si externe, necesare auditorului pentru fundamentarea judecatii (rationamentului). El permite o mai buna analiza raportand intreprinderea la mediul extern.

Lucrarea lui Bruno Camus, "Auditul in marketing" abordeaza auditul sub o forma mai larga, situand marketingul in mediul sau. El defineste auditul pietei astfel: "... el permite intelegerea influentei pe care mediul direct (clienti, consumatori, concurenti, distribuitori, furnizori) si cel indirect (conjuctura economica, fenomenele psiho-sociale, culturale) ale intreprinderii, o exercita asupra prezentului si viitorului acesteia". Acest demers este mai complet si abordeaza diferitele aspecte ale marketingului. El propune o apropiere mai larga in raport cu alte metode. Totusi, ceea ce lipseste si la aceasta abordare este o analiza a strategilor in marketing. Trebuie deci elaborat un instrument metodologic specific si operational.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.