Problematica metodelor calitative in sociologie

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_A
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Originea lingvistica a termenului monografie sugereaza ceva din specificul acestei metode de cercetare. In limba greaca termenul monos se refera la un obiect unic, iar graphein inseamna a scrie. Monografia este definita in literatura sociologica drept un "studiu complet si detaliat, sub toate aspectele sale (formal si reglementar, organizational, comunicational, fizic si geografic, ecologic, istoric, economic, demografic, psiho-sociologic si psihologic, social, cultural etc.), al functionarii unei entitati umane si sociale (o organizatie, o intreprindere, un serviciu, un cartier, un sat...)".
In acest sens, ea face parte din ansamblul metodelor calitative, ce au ca scop definitoriu cercetarea umanului in general, al societatii/comunitatii omenesti in special.
Specific monografiei sociologice este abordarea sistematica a unei entitati sociale, indiferent daca este vorba de un grup, o organizatie sau o comunitate. Aceasta metoda urmareste surprinderea relatiilor, interactiunilor dintre diversele elemente care compun sistemul studiat, cu scopul de a face inteligibil intreg sistemul.

Se are in vedere astfel crearea unei viziuni coerente asupra respectivului sistem. Asemeni unui joc de tip lego, sarcina cercetatorului social are un dublu sens, mai intai el descompune entitatea analizata in fragmente cat mai mici, asupra carora isi fixeaza privirea pentru a scoate in evidenta esenta lor proprie, dupa care (re)construieste minutios elementele analizate, rezultatul fiind insa ceva complet nou, asemeni unei "lanterne magice" care aduce in fata ochilor o lume complet noua, un univers deopotriva cunoscut si inedit, familiar si totusi necunoscut.

Aceasta este poate una dintre sarcinile majore ale sociologiei, sa arate ca lumea pe care suntem convinsi ca o cunoastem in cele mai mici amanunte este intotdeauna capabila sa ne surprinda, ea nu este niciodata doar ceea ce pare, ci are resurse ce refuza sa se descopere in fata unei priviri superficiale. Monografia sociologica este inclusa in ansamblul metodelor de cercetare calitativa, ce prezinta urmatoarele caracteristici:cercetarea este conceputa dintr-o perspectiva comprehensiva.

In literatura sociologica cercetarea de tip conprehensiv are la baza presupozitia conform careia "oamenii nu sunt simpli agenti purtatori de structuri, ci producatori activi ai socialului, deci depozitari ai unor cunoasteri importante, care trebuie abordata din interior, prin intermediul sistemului de valori al indivizilor; demersul comprehensiv incepe, asadar, prin intropatie. Activitatea sociologica nu se limiteaza, totusi, la aceasta faza: dimpotriva, cercetatorul trebuie sa aiba capacitatea de a interpreta si a explica, pornind de la datele culese. Intelegerea persoanei nu este decat un instrument: scopul sociologului este explicarea comprehensiva a socialului."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.