Procedura concedierii salariatilor

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu LKuca
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cercetarea prealabila a faptelor savarsite de salariat este obligatorie in cazul concedierii disciplinare; evaluarea prealabila este necesara in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala. Decizia de concediere este un act unilateral al angajatorului, care trebuie sa se emita:- in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii in situatiile prevazute de art. 61 lit. b - e (art. in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei in situatia prevazuta de art. 61 lit. a (art. 268 alin. 1 din Cod) .

Cursuri similare:

Despagubirea, in situatiile la care se refera art. 78 alin. 1 din Codul muncii, se acorda integral in cazul in care salariatul nu a avut nici o culpa (chiar daca cel in cauza s-a incadrat intre timp - dupa concediere - intr-un alt loc de munca). Daca exista culpe concurente, angajatorul va fi obligat numai la plata unei parti a despagubirii, corespunzatoare culpei sale.Conform art. 76 alin. 2 din Codul muncii: "La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara actului de concediere". Reintegrarea in functie poate avea loc, deci, numai daca cel concediat solicita expres acest lucru instantei judecatoresti (de la bun inceput sau pe parcursul judecatii).

8. Norme specifice diverselor tipuri de contractele individuale de munca
Art. 10 -79 si art. 108 - 298 din Codul muncii cuprind reglementari cu titlu de norme generale (de drept comun) aplicabile tuturor tipurilor de contracte individuale de munca. Art. 80 -107, art. 205, 207 si 213 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca cuprind reglementari specifice fiecarui tip de contract individual de munca.
Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni (art. 82 din Codul muncii) . Sunt considerate contracte succesive, conform art. 80 alin. 5 din Codul muncii, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata, anterior.

Intre aceleasi parti se pot incheia cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata succesive, dar numai inauntrul termenului de 24 de luni. La incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata succesiv sau la expirarea termenului de 24 de luni, pe postul respectiv - daca angajatorul vrea sa incadreze in munca - va fi angajat un salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.O subdiviziune a contractului de munca pe durata determinata o constituie cel care vizeaza prestarea muncii prin agent de munca temporara.

8.2. Contractul individual de munca cu timp de lucru partial. Conform art. 101 din Codul muncii, angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi si de cel putin 10 ore pe saptamana, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.