Procedura falimentului bancilor

Trimis la data: 2010-03-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_S
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procedura falimentului bancilor este reglementata de Lg. 831998.
Potrivit art. 21, celelalte proceduri de derulare a operatiilor de lichidare sunt prevazute de Lg. 641995 privind procedura reorganizarii societatilor si a falimentului , modificata de Lg. 85aprilie 2006.
Dispozitiile Lg 83 se aplica numai bancilor aflate in stare de insolvabilitate, legea admitand ca o banca se afla in insolvabilitate daca:

Cursuri similare:

Termenul de insolventa presupune o stare de jena financiara. Banca nu-si poate onora integral obligatiile sale ajunse la scadenta din lipsa de lichiditati, independent de faptul ca patrimoniul sau poate acoperi cu usurinta pasivul.
Termenul de insolvabilitate presupune un pasiv mai mare decat activul (P>A).

Termenul de insolventa este sinonim cu incapacitatea temporara de plata datorata unor disfunctionalitati in activitatea bancara decat unei situatii de crestere a pasivului peste valoarea activului.
Dat fiind insa ca principala menire a bancilor este sa puna in circuit civil fondurile banesti disponibile ale clientilor depunatori, ar fi o eroare sa nu sanctionam aceasta stare de incapacitate de plati.
Pt. ca un comerciant sa fie declarat in stare de faliment nu este suficient a se dovedi incetarea virtuala a platilor sale ci este necesar a se stabili incetarea efectiva a platilor - o stare de insolventa si aceasta independenta de starea de solvabilitate sau insolvabilitate.

Pot fi declarati in stare de faliment comerciantii perfect solvabili daca sunt in incetare de plati.
Procedura falimentului nu poate fi declansata pt. orice fel de datorii ale sale ci numai pt. datoriile sale comerciale sau fiscale.
Neonorarea integrala a creantelor certe, lichide si exigibile trebuie sa fie consecinta incapacitatii de plata si nu orice refuz al debitorului intemeiat pe o exceptie invocata pt. ca altfel s-ar excede cadrul general al faliimentului.

Persoanele abilitate sa declanseze procedeului falimentului unei banci sunt fie banci debitoare fie oricare din creditorii sai, fie BNR iar procedura va incepe pe baza unei cereri introduse de oricare din acestea la tribunalul in a carui juristictie se afla sediul central al bancii debitoare.
In cazul in care cererea de declarare a procedurii falimentului este formulata de BNR, aceasta trebuie sa fie conditionata de aplicarea in prealabil a masurilor de supraveghere speciala si administrare speciala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.